Schita cu elefant

Schita cu elefant este titlul unei colectii de nuvele scrise de Johannes Urzidil, scriitor de origine ceha, nu foarte cunoscut. Cartea reprezinta o alegere buna de lectura luminoasa prin trenuri si autobuze.

Johannes Urzidil se declara admirator al scriitorului austriac  Adalbert Stifter, caruia chiar ii dedica una din nuvelele cartii, si admirator al curentului expersionist, sub influenta caruia acesta incepe sa scrie. Desi nevoit sa emigreze in America in 1941, din cauza radacinilor sale evreiesti, Urizidil  ramane foarte atasat de imaginarul, legendele, peisajele si cultura Boemiei (sau cel putin asa reiese din aceasta carticica a lui).

Nuvelele din carte au mereu drept scena sate frumoase din Cehia, apusuri cehe de soare si intelepciuni din vechea Boemie. La cei 9 draci, Intamplari memorabile din Gibacht sau Ultimul vizitator, personajul principal este Cehia, cu casele sale misterioase, cu satele sale insorite imprastiate pe coline, cu oamenii sai tari, ca piatra si ca fierul. In Ultimul vizitator, un profesor venit in vilegiatura intr-un sat din Boemia, se plimba la nesfarsit pe ulite si descrie cu drag si nostalgie tot ceea ce vede: gradini, tarani intorcandu-se pe camp,meri incarcati de roade, morari scuturandu-se de faina, provocand cititorii sa creada ca adevaratele povesti se scurg lin, exact prin fata ta, e nevoie doar sa-ti deschizi ochii spre lume.

Povestea mea preferata ramane insa cea despre un mic catun din Cehia, Intamplari memorabile din Gibacht, unde 2 copii cauta sa descopere misterul casei fara intrare de pe Galgenhubel si in final concluzioneaza: „Existau oare la Gibacht si oameni simpli, fara secrete,  capricii sau curiozitati, oameni obisnuiti cu destine modeste ca dimineata, amiaza si seara? Fireste, la inceput credeam, raspunse bunicul Gottlich, ca cei din Gibacht, despre care am povestit erau cei mai ciudati oameni. Daca ma gandesc insa acum mai bine, aproape ca mi se pare ca nu erau mai ciudati decat ceilalti locuitori din Gibacht, inclusiv eu, si nici mai neobisnuiti decat alti oameni, intalniti de mine in lume. Si, de altfel, cine spune ca dimineata, amiaza si seara ar fi evenimente chiar atat de simple?”

Schita cu elefant este o culegere de povesti simple, care iti bucura sufletul si iti lumineaza ochii, ca o vacanta in drum spre munca si as caracteriza-o drept o carte perfecta pentru calatorii cu trenul. O pauza de la oras si de la lumea cotidiana.

sursa:happynessisblog.blogspot.com
sursa:happynessisblog.blogspot.com

2 gânduri despre „Schita cu elefant

  1. pentru ca iubesc elefantii si dada (era sa fac o greseala sa zic dada-ismul) m-am oprit cu placere la aceasta recomandare si o sa o urmez cu interes. (sper ca este o aparitie la noi)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s