Unitatea de masura pentru fericire

Scrie un comentariu

Septembrie 1, 2013 prin raluca dan

Indicatorul de  Fericire Interna Bruta(Gross National Happiness) a fost creat in incercarea de a defini o unitate de masura capabila sa indice calitate vietii si a progresului social intr-o abordare holistica, avand in vedere termenii psihologici mai degraba decat cei economici. Practic, indicatorul de Fericire Interna Bruta ar fi corespondentul indicatorului pentru Produsul Intern Brut (Gross Domestic Product), pentru care lumea capitalista a facut o adevarata obsesie.

Termenul de indicator de fericire interna bruta a fost practic inventat in 1972, de catre Jigme Singye Wangchuck, cel de-al patrulea rege  al Bhutanului, din dinastia Dragonilor.  La inceput, regele Bhutanului a folosit termenul ca pe un concept pentru a atrage atentia asupra faptului ca o economie solida ar trebui sa sporeasca si valorile spirituale budiste ale Bhutanului, dar in urma unor discutii la Centrul pentru Studii in Bhutan, condus de Karma Ura, s-au realizat sondaje si rapoarte serioase care au inceput sa ia in considerare un indicator de fericire in masurarea prosperitatii unei tari.

sursa:www.bzf.ro

sursa:www.bzf.ro

Desi, fericirea nu poate fi masurata cu aceeasi precizie ca produsul intern brut, Buthan-ul a introdus acest indicator in planurile sale economice si de dezvoltare ale tarii. Spre deosebire de produsul intern brut, noul indicator nu se limiteaza la o analiza a prezentului, ia in considerare efectele pe termen lung si mediteaza asupra efectelor auspra mediului si psihicului oamenilor.

Poate va ganditi ca fericirea e de nemasurat si e intima. Cu toate astea, exista cateva aspecte general valabile atunci cand vine vorba de fericire, mai ales de gradul de fericire al unei natiuni: starea psihologica, sanatatea, standardele de viata, educatia, cultura, diversitatea, mediul.

sursa:limkimtong.wordpress.com

sursa:limkimtong.wordpress.com

Potrivit idealurilor budiste, societatea umana se dezvolta atunci cand dezvoltarea materiala este insotita si consolidata de dezvoltarea spirituala. Cei patru stalpi de baza ai indicelui de fericire sunt: promovarea dezvoltarii durabile, pastrarea si promovarea valorilor culturale, conservarea mediului natural si stabilirea unei guvernari eficiente. Inspirat din generozitatea budista, indicatorul poate fi aplicat/adoptat in orice tara, indiferent de religie.

sursa:en.wikipedia.org

sursa:en.wikipedia.org

Traim in vremuri de criza. In ciuda unei dezvoltari fara precedent, exista in lume la ora actuala un sentiment de insecuritate, de tulburare. Criza economica din SUA si Europa de Vest, falimentul unor banci de renume si pierderile unor branduri cu statut, au inceput sa ridice intrebari cu privire la stabilitatea intregului sistem. Capitalismul, laudat de toate televizoarele, a condus societatea prin mottoul sa vindem si sa cumparam tot mai mult, pe marginea unei prapastii. Occidentul s-a inecat in borcanul cu pesimism. Europa de Est e oricum resemnata. Cand valorile la care visai se destrama in fata ce-i de facut? Tot mai multi s-au intors la valorile traditionale. Cautarea unui profit din ce in ce mai mare s-a dovedit o goana nebuna si inutila. Goana dupa profit duce mai mult la inegalitati sociale si la anxietate, mai degraba decat la fericire si dezvoltare sociala. Budistii din Buthan ne propun sa alergam in acelasi ritm bezmetic spre fericire. Progresul economic este bun numai daca duce la o imbunatatire reala a calitatii vietii.

In tarile bogate, ideea ca „banii nu aduc fericirea” este o simpla butada. Fiecare are in minte un anumit nivel de stabilitate financiara dincolo de care, banii nu aduc fericirea devine adevarata. Totusi, in tari sarace precum India sau Bhutan, fericirea e posibila. Aici lumea isi poate imagina si chiar e  adevarat, ca oamenii saraci pot fi fericiti.  Punand pe masa termenul de indicator de fericire, Bhutan-ul le da o lectie de omenie, occidentalilor zgariciti si obsedati de bani, care nu se uita la rata sinuciderilor sau la mancarea nesanatoasa pe care o consuma cetatenii. Aflat pe culmile Himalayei, chiar si Bhutanul mai are mult de urcat pana a ajunge pe culmile fericirii, dar macar stie ce drum vrea sa urmeze..

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: