„Dans la cour”: cronica depresiilor cotidiene

In curte (Dans la cour), asa se numeste cel mai recent film al regizorului Pierre Salvadori, realizatorul mai cunoscutelor Hors de prix sau Des vrais mensonges, cu Audrey Tautou, in rol principal. In curte  relateaza povestea de prietenie ce se sudeaza intre Antoine (Gustave Kerven), fost muzician devenit paznic, si Mathilde (Catherine Deneuve), o femeie recent pensionata, aflata la doi pasi de nebunie. Ce ii uneste pe cei doi? La propriu, o fisura.

Antoine, un muzician de 40 de ani, decide brusc sa puna punct carierei sale in muzica. Pentru ca are nevoie de o slujba, ajunge in cele din urma portar intr-un bloc din Paris. Toti locatarii acestui imobil au fisuri in existenta lor, fisuri pe care incearca sa le acopere cum pot mai bine. Stephane, fost boxeur de succes se agata de cocaina, pentru a uita ca viata e urata si nedreapta. Maillard este ros de tot felul de angoase, si cel mai mic zgomot il scoate din sarite. Mathilde, recent iesita la pensie, face voluntariat intr-o asociatie de caritate si citeste istorii dramatice unui vecin orb, pentru a se simti de folos, pentru a ignora orice fisura. Dar totul iese la iveala cand Mathilde descopera o fisura intr-unul din peretii camerei sale.

la vie

Angoasa sa privind fisura din perete creste treptat, transformandu-se in panica: daca se prabuseste cladirea? De aici pana la tot felul de teorii conspirationiste si o primarie care nu vrea sa dezvaluie locuitorilor ca locuiesc pe un teren minat, e doar un pas. Dar aceasta fisura fizica, in peretii sufrageriei, e clar ca nu este decat elementul declansator, indicele fizic al fisurii pshilogice a personajului.

Mathilde isi construise cu grija un turn de castel si o imagine de femeie puternica si ocupata, desi se simtea singura, inutila si neajutorata. Odata cu fisura din tavan insa, teama ei de a nu se darama intregul imobil se traduce prin teama ei de a nu-si vedea intreaga lume daramata. Cand o vede pe marginea prapastiei, Antoine incearca sa o ajute, pentru ca vede in Mathilde un Antoine care ar putea fi salvat. El a sucombat in fata vietii, s-a resemnat cu alcoolul, drogurile, nefericirea si trecerea irevocabila a timpului. Ea inca mai putea fi salvata. Impreuna, fac o pereche stangace, amuzanta, solidara, care ii va ajuta sa treaca prin aceasta pasa proasta.

seul

Dementa si obsesiile personajelor creeaza comicul filmului. Dar rasul nu poate fi disociat de tristete, ca si cum drama si comedia ar fi fetele aceleiasi monede. In jurul locatarilor acestui imobil, graviteaza dramele marunte ale fiecarei vieti. Fisuri marunte pe care fiecare le ignora in felul lui, dar care intr-o zi, ne darama. „In curte” e un film despre ce se intampla prin curtile oamenilor, adica departe de ochii celorlalti, in miezul vietii lor cotidiene.

Filmul ruleaza in Bucuresti la Cinema Studio si Elvire Popesco.

Soundtrack Dans la cour

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s