Prometheus: in cautarea lui Dumnezeu

Scrie un comentariu

Septembrie 15, 2014 prin raluca dan

promPrometheus este un film SF in regia lui Ridley Scott, care ridica intrebari cu privire la originea vietii umane.  Actiunea filmului se plaseaza la sfarsitul secolului XXI, la bordul navei spatiale Prometheus, plecata intr-o expeditie al carui scop este gasirea celor care au creat omenirea.

Titlul poate parea pretentios unora, mie mi se pare foarte inspirat. Initiatorul si sponsorul expeditiei, un bogat om de afaceri, Peter Weyland, aflat la o varsta inaintata, isi doreste sa-i intalneasca pe cei care au creat oamenii, pentru a le putea smulge secretul nemuririi. Intocmai ca eroul grec, Prometheus, acesta este pedepsit de zei, pentru aroganta sa. Pe planeta bizara si indepartata, intr-un decor superb realizat, acesta nu gaseste raspunsul pe care il cauta, ci isi gaseste sfarsitul, trecand astfel pragul spre eternitate.

 

Dar Peter Weyland (Guy Pearce) este singurul care joaca rolul prometeic in film, visand la nemurire, in timp ce chiar fiica sa, Meredith (Charlize Theron), este de parere ca nimeni nu ar trebui sa incerce sa depaseasa firea lucrurilor. Moartea este un fenomen normal, ce da sens vietii, asa cum o stim pe Pamant.

giant

 

La bordul navei se afla o echipa de cercetatori, Elisabeth  (Noomi Rapace) si Charlie  (Logan-Marshall Green) exact cei care studiind artefacte umane antice, ajung sa descopere o harta ce le dezvalui unde s-ar afla cei ce i-au creat pe oameni. Visul acestora nu este nemurirea, ci gasirea unor raspunsuri la intrebarile care macina umanitatea de la inceputurile ei: cine ne-a creat si de ce?

expeditieDin pacate, nici ei nu vor gasi ceea ce cauta: o rasa extraterestra binevoitoare, care sa le ofere toate raspunsurile. Pe strania planeta din univers, echipajul Prometheus nu gaseste decat moarte si violenta. Un ultim descendent al rasei careia ei ii atribuie caracteristici demiurgice, incearca sa-i ucida pana la unul si mai mult decat atat, vrea sa distruga intreg Pamantul.

 

De ce? se intreaba atunci Elisabeth. Teoriile ei sunt zdruncinate, si realizeaza ca poate nu aici sunt cei care au creat viata pe Terra. Dar atunci de ce, adevaratii creatori le-au intins o cursa pentru a ajunge pe aceasta planeta a terorii? De ce Dumnezeu ne-a creat si apoi ne-a parasit? De ce doreste sa ne ucida? Macinata de intrebari si indoieli, singura supravietuitoare umana a expeditiei, pleaca in cautarea lui Dumnezeu.

Atingand subiecte cosmologice si teologice, Prometheus iese clar din sfera SF-urilor cu exces de efecte speciale si lupte intergalactice, si lipsa de imaginatie si trece in sfera cinematografica a filmelor SF, de vazut si tinut minte.

univers

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: