Iedera

Scrie un comentariu

august 26, 2014 prin raluca dan

Iedera este un roman despre Sardinia si viata de aici, cu legile si traditiile ei. Grazia Deledda, laureata a premiului Nobel este recunoscuta pentru scrierile in care reda viata autentica din sudul Italiei, culoarea locala a tuturor fenomenelor vietii si dramele inevitabile cu care se confrunta indivizii.

Grazia Deledda - Iedera

Grazia Deledda – Iedera

Nu va faceti iluzii prea mari. Iedera este o cartulie mica, cu o puternica inspiratie religioasa, a carei tema principala este pedeapsa ca urmare a unei vine provenite din propriile procese de constiinta ale personajelor. Nu este un roman care te va misca. Grazia Deledda nu o sa-ti taie rasuflarea cu descrierea vreunui peisaj, nu o sa te faca sa plangi alaturi de Annesa, personajul principal al romanului, nici sa visezi romantic la dragostea pasionala a italienilor. Grazia Deledda iti arata viata aspra pe care o duc satenii din Sardinia, iti povesteste viata lor, fara sa incerce sa te impresioneze cu nimic.

Ca si cum oamenii astia ar fi langa tine. Viata e frumoasa, apoi se strica. Bogatia nu dureaza vesnic, iar saracia roade puternic nu numai burtile, ci si mintile oamenilor. Dragostea adevarata se face pe ascuns. Dar chiar si-ascunsa, nici ea nu rezista vremii, oamenilor. Evlavia e apreciata, iar credinta in Dumnezeu este obligatorie in micile satuce ale Italiei. Cine nu crede in Dumnezeu, devine treptat un proscris. Cel mai mare pacat e crima.

Si crima e pacatul pe care Annesa il savarseste, nu din rautate, ci din afectiune fata de binefacatorii sai si din dragoste nebuna pentru Paulu. Oricat de innobilata ar parea crima in aceste circumstante, tot crima ramane, iar Annesa o pacatoasa si o criminala, care trebuie sa-si ispaseasca pedeapsa toata viata. Si asta pentru ca dragostea ei a fost prea mare. Iubirea Annesei e ca o iedera: se urca si imbratiseaa trunchiul pe care il iubeste pana il sufoca. Imbratisarea ei pune in pericol iubirea.

Annesa este un personaj veridic, ale carei actiuni sunt determinate de o dragoste umana, calda, de daruire si sacrificiu, pana in momentul in care Grazia Deledda o falsifica, obligandu-se sa se pocaiasca. Solutia oferita personajului nu este credibila. Indragostita razvratita in fata bisericii, devine prea brusc si fara a ne explica prea bine resoturile ei pshilogice, credincioasa. Ea se pocaieste pentru ceea ce a facut si accepta sa traiasca  dupa canoane ce ii erau complet straine.

Tocmai finalul romanului nu ma convinge. Dar povestea e scrisa frumos. Lumea se desfasoara in fata ta, ca viata, pe masura ce citesti rand dupa rand..

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 213 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: