Oameni din Dublin

oameni-din-dublin---james-joyce_131043_1_1350398000Oameni din Dublin reuneste intr-un volum primele povestiri si nuvele scrise de James Joyce. O parte dintre povesti au fost scrise de James Joyce pentru publicatia Irish Homestead, in timp ce pentru altele Joyce s-a luptat foarte mult sa ii fie publicate exact asa cum le-a scris.

In cele 15 povesti intalnim diverse personaje al caror singur punct comun este Dublin-ul, orasul care ii adaposteste pe toti si care le ghideaza din umbra destinele.  Fiecare personaj pare ca se apleaca sub eticheta de „dubliner” ca sub mana unui destin de neinduplecat.

Gandite si aranjate pentru a marca ipostazele vietii, de la copilarie la viata publica si moarte, cele 15 povesti descriu personaje din medii sociale diverse in ipostaze diverse, peste toate planand o atmosfera specifica de decrepitudine irlandeza.

Povestile nu aduc un elogiu orasului, niciuna nu maguleste orgoliul irlandez, Joyce vrea sa scrie ceea ce vede, sa redea fidel un Dublin posomorat si inchis: „Intentia mea a fost sa scriu un capitol din istoria morala a tarii mele si am ales Dublinul ca scena pentru ca orasul mi-a parut a fi centrul paraliziei.”

Volumul incepe si se inchide cu o poveste ce abordeaza tema mortii, sugerand astfel sentimentul desertaciunii in tot ceea ce se intampla in acest Dublin damnat.

Oameni din Dublin e o fresca a orasului la inceputul secolului XX, si in timp ce citesti, strazile si cladirile sunt la fel de vii, daca nu mai vii decat personajele nuvelelor. Ca lectura, Oameni din Dublin nu e o lectura fascinanta, poti citi o povestire din cand in cand, ca atunci cand ai pofta de ceva dulci si mai rontai cate un fursec. Povestile se termina uneori pe neasteptate, au finaluri deschise de la care nu stii la ce sa te astepti, prezinta fragmente prea scurte din viata personajelor. Suntem departe de genialul Ulysse, dar in drum spre el.

James-Joyce

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s