Transcendence

Scrie un comentariu

August 14, 2014 prin raluca dan

Transcendence, cel mai recent film in care joaca Johnny Depp, si unul din cele mai noi SF-uri de la Hollywood, mizeaza mai mult pe poveste decat pe efecte speciale. Si poate asta explica de ce filmul a fost un esec total in box office-ul american.

Regizat de Wally Pfister, cunoscut pentru Inception si seria Batman, The Dark Knight, The Dark Knight Rises si avandu-i in distributie pe Johnny Depp, Morgan Freeman si Cillian Murphy toata lumea paria pe Transcendence ca fiind SF-ul anului 2014. Numai ca, dupa lansare, s-a transformat in esecul anului 2014 in cinematografie SF.

transcendence-johnny-depp-2014-images

Unii dau vina pe scenariu, scris de Jack Paglen, un neofit in lumea de la Hollywood. Ideea principala a filmului e una destul de romantica: lupta dintre tehnologie si umanitate, in contextul in care evolutia din ce in ce mai rapida a tehnologiei pune in pericol identitatea fiintei umane si definitia vietii. Nu-i rau, nu?

Practic, Transcendence vrea sa ne puna in fata dilemei viata fara de moarte si tinerete fara batranete sau o umanitate bolnava, care isi asteapta moartea la rand, dar isi pastreaza ce are ea mai de pret: libertatea, constiinta individuala, sentimentele si necunoscutul? Cu toate dezavantajele aferente, Paglen ne obliga sa alegem moartea, caci paradisul promis ne-ar dezumaniza. Omenirea nu e pregatita sa devina o masa de robotei cu sentimente si inteligenta artificiala, insa un grup de cercetatori de elita isi doresc cu ardoare sa creeze o astfel de inteligenta artificiala care sa ne ajute sa eradicam problemele cu care se confrunta Terra: foametea, boala, saracia, poluarea.

TRANSCENDENCE

Si aici numeroase critici pe internet deplang faptul ca regizorul nu s-a gandit sa ne arate toate astea: sa ne arate o omenire sfarsita de boli si foamete, care sa explice mai mult nevoia inventarii acestei inteligente artificiale.

Impotriva acestui proiect ambitios, se ridica o mana de teroristi, si ei fost cercetatori, oameni ce au constientizat pericolul tehnologiei si al implementarii unui astfel de proiect.

Dupa cum era de asteptat,  proiectul crearii unei inteligente artificiale se imbina lacrimogen cu o poveste de dragoste, experimentul scapa de sub control, guvernul ajunge sa fraternizeze cu teroristii, unul din cercetatorii ce a pus bazele proiectului se intoarce impotriva lui, iar lumea este salvata in ultima clipa de la transformarea in robotei controlati de o entitate superioara, cu rol de Dumnezeu, care insa le refuza liberul arbitru.

Oricat de incepator e Jack Paglen, el respecta punct cu punct, reteta unui SF hollywoodian de succes, si totusi reteta nu a functionat. Mi-e mi-a placut filmul, fie si numai in numele ideii de la care a pornit scenariul, multor altora insa nu. Si asta pentru ca, cred eu, din toata aceasta poveste despre omenire, lipseste chiar omenirea. Fanilor SF le place sa vada cateva imagini deprimante cu oameni tarandu-se in zdrente pe strada si furand pentru mancare, o omenire cu chipuri implantate care sa uite de iubire si libertate si care in fond sa explice intriga si deznodamantul.

Paul-Bettany-and-Rebecca-Hall-in-Transcendence

In plus, Johnny Depp nu a facut niciun rol exceptional, Morgan Freeman si Evelyn Caster depasindu-l cu mult in implicarea in rolul artistic.

In concluzie, ideea a fost buna, dar transpunerea ei intr-un film artistic SF nu fost chiar magnifica. Pentru cei interesati mai mult de povesti decat de efecte speciale si viziune regizorala, filmul ramane unul bun, insa pentru ceea ce cauta in mod tipic un fan SF intr-un thriller SF, lui Transcendence ii lipsesc multe.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: