Shitter’s Club

shitters2Shitter’s Club este jurnalul minutios al unei nopti de destrabalare in cel mai nou si mai in voga club din Paris. La petrecerea de deschidere este invitat si Marc Marronnier. Acelasi Marc Marronnier din Dragostea dureaza 3 ani si Memoriile unui tanar ticnit. Trebuie sa recunoastem ca tanarul Marronnier a avut o tinerete destul de palpitanta.

Se pare ca Frederic Beigbeder incheie trilogia lui Marc Marronnier cu Shitter’s Club si petrecerea petrecerilor. Pentru cine nu e la curent cu povestea faimosului personaj (faimos in opera lui Beigdebeder), In Dragostea dureaza 3 ani, Marc afla ce e dragostea si se indragostete, in Memorii depune legamantul de casatorie iar in Shitter’s Club, divorteaza si se reindragosteste, dar asta nu o aflam decat stupefiati la finalul romanului.

Roman? E totusi mult spus. Shitter’s Club a fost publicat la noi la editura Pandora, intr-un volum de 277 de pagini, un numar record de pagini pentru o poveste ce ar fi incaput intr-o cartulie subtire sau o brosura mai groasa.

Shitter’s Club, o parodie la adresa unei discoteci foarte faimoase din Parisul anilor ’80, Le Bains Douche, este un club exclusivitst unde numai cei mai snobi dintre snobi au voie sa intre. In acest vartej monden si select, apare si Marc Marronnier, care ne povesteste aceasta noapte intr-un jurnal, unde scrie la fiecare ora, tinandu-ne la curent cu evolutia evenimentelor.

dj

Pe scurt, „Marc Marronnier are 27 de ani, un apartament fascinant, un serviciu amuzant si, cu toate acestea, nu se sinucide.” Deziluzionat de viata, dezamagit iubire si fara vreun ideal, Marc ne marturiseste: „Nu fac altceva decat sa astept si mi-e pur si simplu rusine de chestia asta. La 16 ani imi doream sa cuceresc lumea, sa fiu un star rock, sau o vedeta de cinema, sau un mare scriitor, sau un presedinte al republicii, sau sa mor tanar. Insa la 27 de ani deja m-am resemnat, rockul e prea complicat, cinematografia prea inchisa, marii scriitori prea morti, republica prea corupta, si, de acum, as vrea sa mor cat mai tarziu cu putinta.”

Asa ca ce altceva ii ramane de facut decat sa mearga la Shitter’s Club sa se imbete crunt, sa se drogheze  si sa agate eventual cate o pipita? Partea cu imbatatul si drogatul ii iese de minune lui Marc, insa in loc de rasturnat pipite, se apuca sa vorbeasca cu cititorii si sa faca filosofie de budoire (de club): ” Ne ducem cu totii vietile noastre absurde, grotesti si derizorii, dar, cum cu totii le ducem in acelasi timp, sfarsim prin a le considera normale.”

drguDupa ce ne scarbeste si ne ingretoseaza cu detalii despre el si alti invitati dezmatati, Marc vrea sa ne emotioneze. In mijlocul haosului generalizat, el gaseste iubirea, si se pare ca asta cauta tot timpul, pentru a da un sens vietii lui:

„Bucuria este un lucru destul de simplu. Sa strangi o mana intr-a ta, in lumina slaba a zorilor. Sa mergi. Sa respiri. Sa spui multumesc- insa cui? Pentru moment, fericirea pare inevitabila. Marc incepe sa auda in propriu-i creir propozitii de genul: Dragostea va salva lumea.”

Adica, cinicul Marc iese la agatat, si se imbata si se indragosteste.. O noapte de dezmat se termina odata cu venirea zorilor si cu gasirea echilibrului. Prin fum de tigara, halucinatii provocate de droguri si aburi de alcool, intr-o lume a nimanui, doua fiinte se regasesc si se prind de mana. Si uite asa, Frederic Beigdeber devine un autor romantic.

lovers

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s