Intermitentele mortii

A doua zi nu a murit nimeni.”

Asa incepe Intermitentele mortii de Jose Saramango.

moarteIntr-o tara necunoscuta, moartea decide sa le faca pe plac oamenilor care o blesteama la tot pasul: isi suspenda activitatea, oferind locuitorilor acestei tari ocazia de a trai un visul omenirii de cand lumea, viata eterna. Paradisul si viata vesnica se muta brusc pe pamant, in aceasta mica tara necunoscuta.

Dupa o scurta perioada de euforie, lumea se cufunda brusc in disperare. Viata isi pierde orice semnificatie, statul se afla pe marginea colapsului, iar viata vesnica devine o idee mai mult decat inspaimantatoare, atat la nivel individual cat si colectiv.

E un proverb indian care spune ca atunci cand zeii vor sa te pedepseasca, iti indeplinesc toate dorintele. Si exact asta pare sa se intample cu personajele lui Jose Saramango, in Intermitentele mortii.

Pornind de la aceasta idee, Jose Saramango reuseste sa scrie jumatate din roman absolut fascinant. In stilul sau propriu, rade de autoritatile religioase, ne lasa sa savuram discutii private intre personaje importante ale statului si ne introduce in vietile oamenilor simpli.

„Fara alte explicatii, Bisericii nu i s-a cerut niciodata sa explice ceva, cealalta specialitate a noastra, in afara de balistica, a fost mereu aceea de a neutraliza, prin credinta, spiritele curioase.”

„Fara moarte nu avem niciun viitor.”

Dar, suspendarea activitatii nu e decat un capriciu al mortii. Aceasta revine asupra deciziei si incepe din nou sa ucida. De data aceasta, avertizandu-si victimele dinainte si lasandu-le cateva zile pentru a-si regla conturile. Si aici incepe cea de-a doua parte a romanului lui Jose Saramango, Intermitentele mortii. Daca prima parte m-a cucerit de la primele randuri, partea a doua a romanului, care ne introduce in inimitatea mortii, nu mi s-a parut la fel de buna. Asta nu inseamna insa ca ineditul si creativitatea nu domina si aceasta parte, romanul meritand a fi citit pana la ultima pagina.

Finalul romanului lasa loc unor lecturi multiple. Iar capriciile mortii continua.

A doua zi nu a murit nimeni.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s