Educatia sentimentala

Educatia sentimentala este un album foto si jurnal de epoca a Frantei in a doua jumatate a secolului XIX, in pragul revolutiei din 1848, care a indepartat casa de Orleans de la putere si a instaurat cea de-a doua Republica, condusa de Napoleon al III-lea.

In acest context socio-politic, Parisul reprezinta mirajul mirajelor pentru tineri provinciali. Toata lumea viseaza sa vina la Paris sa se imbogateasca, sa devina faimos si sa guste viata.

Paris, secolul XIX
Paris, secolul XIX

Frederic Moreau, erolul romanului lui Gustave Flaubert, nu face exceptie. Atat el cat si prietenul sau Deslaurier, viseaza cu naivitate ca vor cuceri Parisul.

Parisul ii prinde in mirajul sau pe amandoi. Daca Deslaurier isi face idealuri legate de cariera, Frederic isi face idei sublime despre dragoste.

Indragostit la prima vedere de madame Arnoux, sotia unui versatil om de afaceri, Frederic se infiltreaza in lumea lor, traind pentru cele cateva clipe in care reuseste sa o zareasca sau sa schimbe banalitati cu femeia vietii lui.

Ulterior, Frederic reuseste sa atraga in viata sa o multime de oameni, din cei mai diversi, de la studenti saraci care doresc moartea monarhiei la nobili monarhisti, artisti aflati in cautarea identitatii si negustori care si-ar vinde si sufletul pentru profit. Toti acesti oameni laolalta, alcatuiesc societatea parisiana de atunci.

EDUCATIE SENTIMENTALA-500x500Frederic este un tanar inocent insa odata cazut in mrejele Parisului, cu inima furata de doamna Arnoux, Frederic uita de toate principiile in care credea. Indragostit de o femeie casatorita incearca sa o seduca timid, o intretine pe Rosannette si planuieste sa se casatoareasca cu vaduva bancherului Dambreuse, uitand-o pe biata Louise care il iubeste fara speranta in Nogent.

Desi isi doreste sa devina un important om al Frantei, sa intre in politica, sa scrie un roman, Frederic nu realizeaza nimic din ce isi propune. Si asta pentru ca mintea ii sta numai la dragoste.

De ce e Educatia sentimentala un roman pe care l-as recomanda? Pentru ca Flaubert surprinde exact dorintele, frustrarile si valorile fiecarui personaj. Pentru ca nu e un roman istoric insa parc-ar picta o scena complexa cu diverse personaje, fiecare surprins intr-o ipostaza care iti spune totul despre el. Pentru ca in dragoste lucrurile nu merg niciodata asa cum ne imaginam. Pentru ca multe din idealurile tineretii se zdrobesc de marginile dure ale maturitatii.Pentru ca directia in viata se schimba mereu, iar oamenii precum corabiile batute de vant se pierd pe mare. Numai cei puternici reusesc sa ajunga acolo unde isi doresc. Numai cei care stiu cine sunt si ce vor razbat prin valurile vremii. Iar dragostea, aceasta himera cantata de Parisul boem, poate fi un demon cu mai multe capete.

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s