Salammbo si delirul dorintei

Salammbo, roman scris in 1862 de Gustave Flaubert, este un roman cu tema istorica, care si-a surprins contemporanii prin nuantele erotice si decadente ale scriiturii, marci ale modernitatii lui Flaubert.

Salammbo este o carte deosebita in palmaresului lui Gustave Flaubert, autor apartinand curentului realist francez, devenit cunoscut in Franta prin controversatul roman Madame Bovary.

salaPlasata in secolul 3 i.Hr. in Cartagina, intre primul si cel de-al doilea razboi Punic, actiunea romanului nu are nicio legatura cu societatea franceza contemporana. Protagonistii romanului sunt mercenari, nobili din Cartagina, oameni politici si mai ales, frumoasa fiica a lui Hamilcar Barca, Salammbo, cea care da numele romanului.

Salammbo trateaza o tema istorica reala: revolta barbarilor condusi de soldatul libian Matho impotriva Cartaginei, suprimata de faimosul general Hamilcar Barca, tatal lui Hannibal, cel care ii va speria pe romani in cel de-al doilea razboi punic. Pe fondul acestui eveniment istoric, Gustave Flaubert insereaza un element fictional exotic prin personajul Salammbo, fiica lui Barca si zeita adorata cu pasiune de Matho.

Romanul se deschide cu un festin grandios oferit in curtile generalului punic Hamilcar Barca, la sfarsitul primului razboi punic dintre Roma si Cartagina, oferit in cinstea barbarilor, a mercenarilor cu ajutorul caruia cartagenii au purtat razboiul impotriva romanilor. Dintr-un festin exotic, petrecerea se transforma intr-o revolta violenta, atunci cand soldatii realizeaza ca nu li s-a platit solda si incep sa distruga gradinile si palatul si sa ucida din servitori. In mijlocul harmalaiei, isi face aparitia, Salammbo, fiica lui Barca, care coboara angelica din palatul sau, inganand un imn adus zeitei si mustrandu-i pe barbari pentru cruzimea lor. Aparitia fetei ii surprinde pe mercenarii, cativa dintre ei ramanand fascinati de ea, printre care si razboinicul libian, Matho. Cu aceasta prima scena, Flaubert ofera cheia intregului roman.

Alfons_Mucha_-_1896_-_SalammbôTot ce se intampla dupa poate fi inteles si interpretat prin prisma acestei prime scene. Revolta barbarilor asupra cartaginezilor si asediul Cartaginei nu ar fi avut poate niciodata loc daca Matho nu s-ar fi indragostit de Salammbo, daca nu ar fi vazut in ea o intrupare a zeitei feniciene, Tanit.

O carte despre sacrilegiu, ruina si mai ales despre frivolitatea dorintei, dorinta care starneste razboaie si tulbura mintile oamenilor. O carte despre superstitii si o societate cartagineza care ii striga barbari, pe cei care le ataca cetatea, dar care isi sacrifica cu entuziasm copii pe altarele zeilor pentru a purta victorie in razboaie.

Gustave Flaubert a descris in stilul sau realist luxul, cruzimea si excesele anticilor.

Salammbo este o lectie de istorie, o cufundare in lumea antica si fascinanta a Cartaginei, o incursiune in lumea sacra a zeilor fenicieni si un roman captivant.

 

Reclame

Un gând despre „Salammbo si delirul dorintei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s