Povestile pe care ni le-a spus Marquez

Gabriel Garcia Marquez s-a stins din viata luna trecuta, la varsta de 87 de ani. S-a strecurat tiptil intr-una din lumile lui magice. Poate in Dragostea in vremea holerei, poate in Povestea tarfelor mele triste. Eu il gasesc adesea intr-Un veac de singuratategarcia

Din fericire, a scris mult si frumos. Tot din fericire, inainte sa moara, ne-a invatat cate ceva.

„Am descoperit cu bucurie ca nemarginita nu este moartea, ci viata.”

Ne-a scris de departe din Columbia despre dragoste si moarte, despre razboaie si timp, despre inceputul si sfarsitul lumii si despre magia vietii de zi cu zi.

Gabriel Garcia Marquez a fost si ramane unul din scriitorii mei preferati, mai ales datorita modului sau de a vedea si a descrie viata. Cand nu mai exista granite intre imaginatie si real, cand lumea e asa cum vrei tu sa o vezi, abia atunci poti sa o cuceresti.

„Viata nu este ce ai trait, ci ce iti amintesti ca ai trait si cum iti amintesti pentru a o povesti.”

Prima carte de Gabriel Garcia Marquez am citit-o in liceu: Cronica unei morti anuntate. O carte cu un titlu intrigant si o poveste cu dragoste, sange si razbunare, in care profesoara mea de romana vazuse o reconstruire postmoderna a mortii lui Isus, si pe care mi-o recomandase in treacat.

A scris despre Dumnezeu si razboaie, razvratindu-se impotriva tuturor, brodand metafore pentru a coase urateniile lumii.

„Dacă Dumnezeu nu s-ar fi odihnit duminica, ar fi avut timp să termine lumea.”

„Nu intelegea de ce i-au trebuit atatea cuvinte pentru a-i explica ce simti in razboi, cand un singur cuvant putea sa fie de ajuns: frica.”

A scris despre singuratate si demonii ei, despre haul din sufletul omenesc si setea disperata dupa dragoste. Gabo, cum ii spuneau cei apropiati, iubea viata si oamenii, si ii facea si pe cititorii sai sa se indragosteasca de lumea aceasta imperfecta.

„Nu-i pe lume loc mai trist decat un pat pustiu.”

„Viata este lucrul cel mai bun din cate s-au inventat vreodata.”

Dar subiectul sau preferat a fost dragostea. Dragostea neimplinita, dragostea imposibila, dragostea care musca precum un demon din carnea si din sufletul indragostitului.

„Forta invincibila care a impins lumea inainte nu e iubirea fericita, ci aceea neimplinita.”

„Simptomele dragostei sunt asemanatoare cu cele ale holerei.”

„Poate că Dumnezeu va dori sa cunosti multe persoane nepotrivite inainte de a cunoaste persoana potrivita, pentru ca atunci cand o vei cunoaste in sfarsit sa stii sa fii recunoscator.”

Dar oricat de crunta ar fi dragostea, tot ramane cel mai frumos lucru de pe pamant.

„Cand ma gandesc la moarte, singurul lucru de care-mi pare rau e ca s-ar putea sa nu mor din dragoste.”

„Spune intotdeauna ce simti si fa ceea ce gandesti. Daca as sti ca asta ar fi ultima oara cand te voi vedea dormind, te-as imbratisa foarte strans si l-as ruga pe Dumnezeu sa fiu pazitorul sufletului tau. Daca as sti ca asta ar fi ultima oara cand te voi vedea iesind pe usa, ti-as da o imbratisare, un sarut si te-as chema inapoi sa-ti dau mai multe. Daca as sti ca asta ar fi ultima oara cand voi auzi vocea ta, as inregistra fiecare dintre cuvintele tale pentru a le putea asculta o data si inca o data pana la infinit. Daca as sti ca acestea ar fi ultimele minute in care te-as vedea, as spune ‘te iubesc’ si nu mi-as asuma, in mod prostesc, ca deja stii.”

Dar indiferent de subiect, in scrierile lui Gabriel Garcia Marquez se vede cat de mult ii place sa spuna povesti. Sa descrie cele mai fabuloase nazdravanii ca si cum ar fi lucruri normale ce se petrec sub nasul nostru. Avea Marquez un sens nemaipomenit de a descoperi sacrul in profan. Avea simtul umorului si iubea sa povesteasca. Isi iubea personajele si avea un mod al lui de a stabili o relatie cu cititorul.

„Am descoperit, odata cu vremea, ca toată lumea vrea sa-si duca viata pe varful unui munte fara a cunoaste ca veritabila fericire consta in modul cum urci pantele abrupte catre culmile munţilor.”

gabriel-garcia-marquez-fallecio

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s