Supuse sau rebele

1

Aprilie 28, 2014 prin raluca dan

Supuse sau rebele? Tu cum le vrei pe femeile din viata ta? Tu cum te vrei pe tine?

Aurora Liiceanu realizeaza un studiu de caz comparativ. Ea analizeaza doua versiuni ale feminitatii, doua femei total diferite: Hadley Richardson, prima sotie a lui Ernest Hemingway si Zelda Fitzgerald, sotia excentrica a lui F. Scott Fitzgerald.

Ce au in comun Zelda si Hadley? Sunt amandoua femei, si ambele au fost casatorite cu scriitori faimosi. In rest, Zelda si Hadley sunt doua femei complet diferite, doua femei care inteleg complet diferit viata si rolul lor in cadrul cuplului.

supuseDaca Hadley detine toate calitatile femeii traditionale, al carei vis suprem este sa-si vada sotul venind fluierand spre casa unde isi va gasi sotia iubitoare cu bratele intinse spre el si mancare aburinda in bucatarie, Zelda e o fiara rebela, careia ii place sa flirteze, sa se imbete si sa-si traiasca viata.

In ceea ce priveste maternitatea, Hadley ajunge sa nasca un copil aproape impotriva dorintei sotului ei, pe cand Zelda Fitzgerald isi neglijeaza in mod constant copilul, caruia nu ii acorda nicio atentie si fata de care nu se comporta niciodata ca o mama iubitoare.

Hadley e calma si calda, ofera iubire si-si adora sotul, sperand sa primeasca inapoi iubirea lui. Zelda e indragostita de Scott Fitzgerald, insa la un moment dat se satura sa fie muza lui si isi doreste sa faca ceva ea insasi. Zelda manifestase si anterior aplecare fata de arta, pictase si facuse balet, si se spune ca o parte din nuvelele publicate sub numele lui Fitzgerald au fost scrise de ea, publicate sub semnatura lui, pentru ca valora mai multi bani.

Avida de independenta sau dependenta emotional si financiar de partener? Doua atitudini care creeaza doua versiuni majore ale feminitatii, nu in carti, ci in viata. Aurora Liiceanu e psiholog inainte de toate. Intre cele doua versiuni, se regasesc mult mai multe, fiecare tinzand spre unul din poli.

„Am incercat sa scriu doua povesti. Cea a lui Hadley si cea a Zeldei. In cazul de fata, fiecare poveste este viata. Cum spune Andrei Plesu, „are corp, carne, respiratie proprie.”[…] Viata e concreta. Realul este stufos, lumesc, plin de amanunte care ne fac imaginatia sa lucreze.[..]Cuvintele cheama dincoace de ele, dincolo de ele si peste ele. Asa cum am scris, asa mi s-au aratat mie cele doua vieti ca doua povesti.”

Anunțuri

Un gând despre „Supuse sau rebele

  1. Roberts spune:

    hm, am citit i eu cartea asta si am avut mare asteptari. am fost dezamagita pentru ca Aurora Liiceanu s-a folosit excesiv de mult de „Sotia din Paris” de Paula McLain. culmea e ca le-am citit imediat una dupa alta si m-a izbit asemanarea dintre cele 2 carti:(

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: