Muzeul Inocentei implineste 2 ani

„Vreau sa merg la Istanbul sa vad Muzeul Inocentei.”Iata un motiv bun sa vizitezi un oras, mi-am zis. Si chiar e. E singurul muzeu din lume facut dupa o carte. E singurul muzeu unde exponatele nu sunt piese rare si unice, ci obiecte care au valoare sentimentala. E un muzeu al iubirii si al literaturii. Un muzeu creat pentru „cei care cred in magia obiectelor”, unde „timpul devine spatiu”. Iar astazi, 27 aprilie, Muzeul Inocentei implineste 2 ani!

Cum ajungi la Muzeul Inocentei?

Traversezi podul Galata si iei tramvaiul o statie spre Beyoglu. Cobori si o iei pe o strada ingusta care urca una din multele coline ale Istanbulului. Nu exista nicio sansa  sa-l ratezi sau sa-l pierzi cu vederea. E o cladire roz pe colt, pe Cukurcuma Caddesi.

DSCN6150

Daca intri, nu intra fara audioghid, caci nu e un muzeu obisnuit si nu e un audioghid obisnuit. Cum iti pui castile pe urechi, Orhan Pamuk iti va vorbi despre romanul lui Muzeul Inocentei si te va introduce in muzeu, iar apoi Kemal, eroul din roman, iti va povesti despre sentimentele lui.

Cum intri in muzeu parca ai intra in carte, ca intr-o cochilie de melc, patrunzi din ce in ce mai adanc, pana in miezul cartii, pana in miezul iubirii.

hyperliteratura_muzeul_inocentei_pamuk

Din galagia strazii, patrunzi dintr-o data intr-o lume unde scartaitul podelelor si soaptele vizitatorilor sparg cu mila tacerea. Lumina e difuza.Obiectele stau inghesuite, unul langa altul. Solnitele furate de Kemal din casa iubitei sale, atarna in vitrine, in timp ce corbul care ii privea cand faceau dragoste pe ascuns in apartament piveste neclintit, cu ochiul rece, tinand captiv timpul.

Geanta galbena, un pantof desperecheat, pieptenii si agrafele cojite ale lui Fusun, toate ramasite ale iubirii. Obiecte, vocea lui Kemal, mai multe volume din roman in diferite limbi, citate din carte, foi decupate din ziare, mucuri de tigara pe pereti si umbra iubitilor a lui Kemal si a lui Fusun, care se tin de mana si plutesc in toata casa, in tot muzeul.

Cititi Muzeul Inocentei si vizitati muzeul!

pamu

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s