Istanbul, orasul cu 9 vieti (1)

Scrie un comentariu

martie 27, 2014 prin raluca dan

In secolul VII inainte de Hristos, oracolul din Delphi a sfatuit poporul megarian sa construiasca un oras. Acestia au pus temelia orasului Bizantium (Bizant), Istanbulul de astazi…

eursoft icin hazirlanan dialar

 

Invadat de teutoni, romani si otomani, orasul Istanbul nu numai ca nu s-a lasat ingenucheat dar a crescut tot mai viguros, ramamand unul din cele mai importante orase de pe harta lumii. Inalta Poarta, asa cum era cunoscut in tarile romanesti, a facut sa tremure multi domni si boieri romani.

Astazi, Istanbul este invadat doar de hoarde de turisti si de pisici. Faimos pentru istoria si frumusetea sa, Istanbul numara astazi circa 18 milioane de locuitori, o populatia aproape cat a Romaniei, mii de turisti si probabil cateva milioane de pisici.

Intre Bizant si Istanbul 

Daca Inalta Poarta era privita cu ostilitate si frica, azi in Istanbul doar stindardul rosu si semiluna care flutura in briza marii, de pe toate colinele si cladirile importante mai aminteste de gloria sangeroasa a Imperiului Otoman.

Si Istanbul nu inseamna numai Turcia, Istanbul reprezinta si Grecia antica si Roma si Imperiul Roman de Rasarit, trecand printr-un sir de „reincarnari” de-a lungul istoriei.

Nuremberg_chronicles_-_CONSTANTINOPEL

 

Botezat Bizant de grecii antici, orasul a fost rebotezat 10 secole mai tarziu Roma Noua, pentru ca mai apoi sa ia numele de Constantinopolis/ Constantinopol, adica orasul imparatului roman Constantin cel Mare. Imparatul Constantin, recunoscut pentru a fi adus religia crestina in imperiul Roman a facut din Constantinopol un centru cu importanta religioasa crestina. Cucerit de turci in 1453, orasul se transforma din nou, ca un dervis, si devine un centru musulman iar numele sau se transforma pe nesimtite in Istanbul. Desi toata lumea il stie sub numele de Istanbul, Constantinopol devine oficial Istanbul abia in martie 1930, in urma unei reforme de modernizare intreprinse de Mustafa Kemal Ataturk, unul din cei mai importanti oameni politici ai Turciei.

Mustafa Kemal Ataturk si Turcia moderna

Ca orasul a fost disputat intre lumea crestina si lumea musulmana, intre Occident si Orient, se vede si astazi. Inima Istanbulului e sfasiata intre Asia si Europa.

De-o parte avem Antalia, continentul asiatic, cu ochii negri patrunzatori, cu oameni care fumeaza linistiti din narghilea, se tem de mania lui Allah si privesc spre cer incercand sa ghiceasca paradisul promis, de cealalta parte avem Turcia moderna, care vrea sa semene cu Europa. Orasul din Beyoglu si Galata, care construieste zgarie nori de care nu se mai vad minaretele moscheilor se incrunta spre Orasul Vechi aflat de cealalta parte a Cornului de Aur, unde imamul te cheama la rugaciune de 5 ori si vazduhul e brazdat de minarete.

Mustafa-Kemal-Ataturk-2

Ca Istanbul nu e ca toate orasele musulmane se datoreaza lui Mustafa Kemal Ataturk, cel care in 1918 a reformat si a modernizat Turcia. Cunscuta sub numele de Revolutia Semnelor, actiunea intreprinsa de Ataturk a cuprins reformarea statutului femeii, indepartarea valului, instituirea invatamantului laic si scrierea limbii turce cu caractere latine.  Asta face ca Istanbul sa nu fie un oras musulman tipic si ca locuitorii lui sa nu fie nici complet occidentali, nici arabi, ci pur si simplu istanbulezi.

La Istanbul faci ce fac istanbulezii…

Ce fac locuitorii Istanbulului in timp ce turistii dau navala prin bazare, palate si se inghesuie in moschei dandu-i afara de la rugaciune?

Se plimba.Se duc in croaziere pe Bosfor.  Beau ceai de mere si cafele la nisip. Fac plaja pe stanci. Dau la peste de pe podul Galata.

DSCN6093

 

Pregatesc rahat colorat si baclavale cu fistic sa ia ochii turistilor. Invata in scoli moderne. Joaca sah pe strada. Se duc la cumparaturi. Invata engleza. Se pregatesc de alegeri.

DSCN6042

 

Storc rodii. Vand kebap. Danseaza din buric. Deoache turisti. Emigreaza in Germania. Rad. Citesc ziarul. Se culca. Tes covoare.

DSCN5928

 

Se trezesc si privesc marea.

DSCN5958

Cornul de Aur, stramtoarea in forma de corn, unde apele marii scanteie auriu la soare. Sau poate e tot aurul din Topkapi care se reflecta din vitrine. Bosforul nelinistit. Marea Marmara, o mare cu nume de vrajitoare. O mare in care daca te oglindesti iti face farmece sa nu uiti niciodata Istanbulul…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 213 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: