Clopotul

„Tragedia, la fel ca religia, trebuie sa sfasie egoul, distrugand intreaga iluzie a unui sine intreg, nedivizat” – Iris Murdoch

De Iris Murdoch te indragostesti fara sa vrei. Pe nesimtite. Scrisul ei seamana cu briza marii la asfintit. Stai lungit pe plaja in mirosul sarat al vazduhului, cand se inseareaza si pescarusii prind curaj sa tipe ascutit, cand muzica se aude mai incet si valurile fosnesc mai tare, cand razele de soare se plimba lenes pe pielea deja arsa si bronzata, si dai inca o pagina umeda, din cartea deja plina de nisip, „Marea, marea” de Iris Murdoch. Asa am cunoscut-o eu pe Iris si asa m-am indragostit de cartile ei: rontaind nisip din nessfrape-ul uitat langa sezlong si intorcand usor paginile moi si umezi ale cartii.

Dar nu desprea „Marea, marea” vreau sa scriu aici, ci despre „Clopotul„, unul dintre primele de romane de Iris Murdoch pe care le-am citit.

Talbot-Hughes-xx-Two-nuns-in-a-cloister-xx-Private-collectionAm citit Clopotul la sugestia profesoarei mele de engleza. M-am asteptat la Jane Eyre si am descoperit o poveste fascinanta, un reper pentru mine in literatura universala si o imagine la care ma intorc ca si cum m-as intoarce la o amintire personala.

Clopotul ne duce in Imber Court, intr-o comunitate anglicana religioasa, alcatuita dintr-o mana de oameni, decisi sa-l regaseasca pe Dumnezeu si sa traiasca dupa preceptele simple ale bisericii. Imber Court se invecineaza cu o manastire de maici, ceea ce ii aduce pe laici mai aproape de Dumnezeul pe care il cauta, si care aduce romanului, acea fascinatie cu care m-a vrajit pe mine.

„Da, Dumnezeu exista, dar eu nu cred in El.”

Dar personajele lui Iris nu au cum sa fie niste personaje linistite, lumea lui Iris e mereu vie, freamata de pasiuni, frici, regrete si nelinisti. Dragostea nu e o romanta soptita la apus ci o forta care te sfasie, cum te-ar sfasia coltii tigrului in jungla. Iertarea nu cada senina ca roua diminetii, ci e o lupta crunta in care trebuie sa invingi. Sexualitatea nu e o frenezie a naturii, ci o cruce cu colturi ascutite ce se infig in carne. Religia nu e adorarea senina a cerului la rasarit ci o cautare plina de angoasa. Iar oamenii, incrancenati in lupta lor pentru fericire si moralitate, poarta in ei oceane de neliniste.

„Clopotul cel mare si-a luat zborul din turn, ca o pasare, si a cazut in lac.”

Personaj central in roman, Dora, sotia adultera, care vine la Imber Court pentru a se impaca cu sotul ei, joaca rolul de catalizator in comunitatea de aici, fiind primul personaj pe care il cunoastem, si care ne arata universul dezordonat al unei fiinte care nu deosebeste binele de rau si ale carei valori sunt in dezordine. Daca aparent, toti ceilalti sunt oameni ce stiu clar ce inseamna moralitatea, treptat toti zeii se prabusesc. Michal Meade, leaderul gruparii, este un homosexual speriat de propria sexualitate, traind cu povara atractiei sale catre alti barbati si cu frustrarea de nu putea crede pana la capat in Dumnezeul pe care il invoca.

Dar personaj devine si Gabriel, vechiul clopot al manastirii, odata cu descoperirea legendei puse pe seama lui si a secretului ascuns pe fundul lacului.

Imber Court, sau romanul „Clopotul” este un loc unde se aduna toate aceste personaje diferite, care traiesc laolalta impreuna, permitandu-si astfel sa se cunoasca pe sine mai bine, si care apoi pleaca fiecare pe drumul sau. Clopotul e ca in viata, cand intalnesti oameni, traiesti alaturi de ei, si viata ta inseamna si ei, si care apoi nu mai fac parte din viata ta… Traim intregindu-ne alaturi de altii si apoi viata ne desparte pentru totdeauna si mai pastram in noi, ca un dangat de clopot, ecoul pasilor lor…

iris

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s