Osage County in lumina de august

August: Osage County este unul din filmele nominalizate la premiile Oscar de anul acesta.

Adaptare cinematografica a piesei omonime, August: Osage Country, scrise de Tracy Letts, mult apreciata in lumea teatrala si gratificata cu un premiu Pulitzer, filmul iti merge la suflet daca esti amator de comedii negre si drame cu iz european.

Pelicula spune povestea intunecata si emotionanta a femeilor din familia Weston, care s-au indepartat unele de altele si pe care o criza familiala le aduce inapoi in Oklahoma, la casa parinteasca. Aici, fetele Winston, devenite acum femei, se reunesc alaturi de intreaga familie la inmormantarea tatalui lor si pentru a fi alaturi de mama, astazi bolnava de cancer si dependenta de calmante.

august-osage-county

Odata cu disparitia singurei figuri masculine din familia Weston, matriarhatul disfunctional se dezlantuie. Cele patru femei, mama si cele 3 fiice nu par a fi deloc apropiate, intre mama si fiice existand resentimente si ranchiuni vechi. Cele 3 surori, Barb (Julia Roberts), Karen (Juliette Lewis) si Ivy (Julianne Nicholson) nu sunt apropiate nici intre ele. Din conversatiile lor, se vede cat de inchise in ele sunt una fata de cealalta, singurul lucru care le uneste fiind legatura genetica, dupa cum si recunoaste Ivy la un moment dat.

Violet Winston, conducatorul matriarhal al familiei, este un tiran deprimat. Traumatizata de saracia si violenta din copilarie, umilita de actele de infidelitate ale sotului sau, Violet nu reuseste sa-si deschida inima fata de fiicele sale, pe care nu reuseste sa si le apropie. In loc sa si le apropie, cele 3 fete cresc de capul lor intr-o familie disfunctionala, cu un tata care se recunoaste alcoolic si o mama care nu le este prietena si nu stie niciodata sa le asculte sau sa fie alaturi de ele.

Scena de la masa de dupa funerallile lui Bev este edificatoare. Violet, interpretata magistral de Meryl Streep, care din capul mesei, insolenta, facand gesturi largi cu tigarea in mana, ii ataca pe toti cei de la masa, aruncandu-le in fata adevaruri, considerate tabu de familie.

Singura care ii tine piept este Barb, cu care ajunge sa se incaiere si cumnatul sau, unul din personajele inocente din film, care iubeste ingenuu si isi doreste liniste in familie.

august-osage-county-movie-image-13

Conversatiile acide dintre Violet si ceilalti fac din August: Osage County o capodopera din seria comediilor negre, un film care aduce cu un film european, unde ies in evidenta jocul actorilor si replicilor lor. Regizorul John Wells pastreaza structura unei piese de teatru in ecranizarea lui, scenele sunt bine conturate, iar decorul nu se schimba prea mult, putandu-ti imagina cu usurinta actorii pe o scena.

Cuvintele raman cea mai puternica arma, atat pentru film in sine, cat si pentru personajele din film. Poate ca nu e o intamplare ca Violet are cancer oral, pentru ca filmul ne arata cat de mult rau si cata durere pot provoca cuvintele.

De la dezvaluiri care distrug calmul si linistea psihica a unui om, la injurii adresate zilnic care distrug orice relatie armonioasa si la glume cinice care distrug increderea in sine, cuvintele dor. In ochii femeilor Winston, se poate citi mereu o tristete ce nu mai stie sa dispara. Sufletele lor sunt marcate pentru totdeauna de niste goluri, ce nu or sa se mai umple niciodata.

Asta e lectia pe care ne-o da August: Osage County, cuvintele dor, iar o femeie puternica nu este neaparat si o femeie fericita.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s