Albastru pur

Scrie un comentariu

Februarie 16, 2014 prin raluca dan

Albastru pur este cartea de debut a scriitoarei Tracy Chevalier, o autoare ale carei carti stau in fata pe rafturile librariilor si pe care eram tare curioasa sa o citesc. Lectura cartii Albastru pur a fost una maraton, am citit cartea intr-o noapte, pentru ca nu mai puteam sa ma dezlipesc de ea.albastru-pur

Albastru pur e una din cartile alea, care desi nu sunt neaparat exceptionale, spun o poveste care te prinde si pe care esti avid sa o citesti pana la capat.

Numele cartii, Albastru pur, vine de la Virgin Blue, de la vesmintele albastre ale Fecioarei Maria, figura centrala in romanul lui Tracy Chevalier. Umbra fecioarei domina povestea romanului, incarcand de conotatii magice si spirituale o poveste profana.

Albastru pur este un roman divizat in 2 lumi: una a trecutului si una contemporana.  Legatura dintre trecut si prezent este facuta de Ella Turner, americanca cu origini franceze, care isi redescopera radacinile in Franta si Isabelle de Moulin, poreclita La Rousse (Roscata), o femeie chinuita din scolul XVI francez, care trebuie sa lupte cu superstitiile vremii ei.

blue500 de ani dupa moartea Roscatei, Ella Turner este chinuita in vise de drama prin care a trecut aceasta ruda indepartata a ei. Sau poate e vorba de o reincarnare succesiva? Un mister care strabate secolele si ajunge in lumea noastra contemporana si seculara. Descoperindu-si trecutul, Ella se schimba. Isi re-evalueaza viata si ajunge sa se cunoasca mai bine si sa descopere ce vrea cu adevarat de la viata.

Pornind de la 2 povesti diferite, Tracy Chevalier le strange intr-un singur destin: destinul femeii, simbolizat de umbra Fecioarei. Ca si cum spiritul trecutului salasuieste undeva in noi si trebuie doar sa dezgropam cu grija pentru a descoperi in noi, in mod misterios, drama si bucuria cumulata a tuturor femeilor care au trait inaintea noastra si care tot dand nastere, au facut posibila si existenta ta. Ca si cum nasterea, ca un fir invizibil si misterios, ar lega toate femeile din familie. Fiecare veriga, o femeie. Fiecare veriga cu sarcina de a naste o alta veriga. De a face ca viata sa existe in continuare…

Cartea strabate calea spinoasa de la magie la materialism, de la greutatile  vietii de odinioara la confortul contemporan, de la superstita religioasa la secularism. Fiecare poate ramane impresionat de ceea ce il pasioneaza, caci Albastru pur ofera resurse pentru diferite tipuri de cititori.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: