Provizorat

Scrie un comentariu

februarie 10, 2014 prin raluca dan

Ce imi place la Gabriela Adamesteanu este modul prin care reuseste sa descrie atmosfera timpurilor trecute, realizand incursiuni perfecte in alte lumi pentru cititorii sai.

Daca Dimineata pierduta m-a facut sa-mi pierd capul dupa Gabriela Adamesteanu, citind Provizorat, mi-am dat seama ca era o stare provizorie. Nu ca nu ar fi o carte buna, dar nu e dintre cele mai bune ale autoarei. Gabriela Adamesteanu Provizorat_10080702

Provizorat vorbeste despre legatura extraconjugala dintre Letitia Arcan si Sorin Olaru, colegi de birou si amanti secreti. Letitia Arcan este o femeie zapauca, casatorita cu lectorul Petre Arcan si are veleitati literare. Sorin Olaru este un tehnocrat ambitios, un tanar timid indragostit de Letitia.

Viata Letitiei aluneca intre viata plictisitoare din Cladire, unde este nevoita sa asculte discursuri elogioase despre tovaras, sedinte nesfarsite si sa bea nenumarate cesti de cafele reci si viata de acasa, unde se simte abrutizata de Petru, care o hartuieste moral si sexual. Legatura ei cu Sorin este pariul ei cu absolutul. Dupa-amiezele de sex in garsoniera de pe Uranus, paharele de vodca si tigarile fumate cu Sorin e singurul lucru care o face sa se simta vie.

‘Sorin Olaru? Cum de a ajuns el singurul meu sprijin in aceasta lume straina?”

Lumea de care vorbeste Letitia este societate comunista unde dosarele de familie dictateaza carierele. Totul sta sub semnul provizoratului aici. Azi poti fi seful intreprinderii si maine poti ajugne la puscarie pentru ca ai ascultat Europa Libera. Descriind complicatele biografii ale membrilor familiei Olaru si ai membrilor familiei Branea, din care se trage Letita, Gabriela Adamesteanu m-a cam pierdut. Nici acum nu mi-e clar cine era legionar, cine comunist, si cine pe cine. Poate de vina sunt carentele mele de istorie recenta, poate si scrisul Gabrielei Adamesteanu e prea stufos, mai usor de inteles de cineva care a trait macar o farama din vremurile descrise.

Provizorat e o carte despre tristetea existentei umane, aflata sub semnul provizoratului. Fie traim nefericiti si ne agatam de ideea ca este o situatie provizorie, visand la fericirea fara de sfarsit, fie ne bucuram de momentul trait, iluzionandu-ne ca e etern, si el, provizoriu si firav, ni se scurge deja printre degete..

Cu exceptia fragmentelor despre politica, filosofie marxista si ovatii leniniste, romanul reuseste sa te emotioneze. Drama eroilor nostri e un pic din drama fiecaruia dintre noi. Cand ne intalnim si fiecare cauta altceva de la aceeasi clipa, de la aceeasi intalnire. Cand Sorin cauta dragostea, iar Letitia cauta sa evadeze, sub apasarea sperantelor diferite, iubirea dintre ei se pierde.

Provizorat, roman de dragoste si fresca a societatii romanesti din a doua jumatate a secolului XX, prefer romanul de dragoste.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 210 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: