Her: Seductia tehnologiei

Cine suntem? Ce am putea fi? Incotro ne indreptam? Tehnologia ne ajuta sa comunicam cu oamenii sau ne indeparteaza de oameni? Her/Ea este un film despre escapada amoroasa a omenirii cu tehnologia si despre toate dezamagirile ce decurg de aici.

her-movie-poster-800x532

Spike Jonze, regizorul si scenarisul filmului, imagineaza omenirea in viitor, un viitor nu foarte indepartat, ci unul care ar putea fi chiar dupa colt, si-si lasa eroul sa faca, ce fac toti oamenii, sa se indragosteasca. Numai ca ca Theodore Twombly, redactor de scrisori, se indragosteste nu de o persoana, asa cum te-ai astepta, ci de un sistem de operare, „Samantha”.

Intr-o societate in care relatiile interumane sunt dificil de construit si oamenii sunt tot mai inchisi in sine, Elements Software „prezinta cu mandrie primul sistem de operare cu inteligenta artificiala. O entitate intuitiva care te asculta, te intelege si te cunoaste.” Adica, exact partenerul de care ai nevoie.

her2

Theodore (Joaquin Phoenix), un barbat divortat din Los Angeles, coplesit de singuratate si speriat de toate dezamagirile pe care le poate implica o relatie cu o femeie, este incantat sa o cunoasca pe Samantha, un sistem de operare amuzant si sarmant, adus la viata prin vocea lui Scarlett Johansson.

Relatia dintre cei doi creste usor, ca relatia dintre doi oameni, si din prietenie se transforma in dragoste. Este interesant de urmarit toate reflectiile si semnele de intrebare pe care le naste aceasta relatie bizara. De la neputinta de a strange in brate pe cel de care ti-e drag la entuziasmul nemarginit de a avea alaturi pe cineva care sa te asculte si sa te inteleaga.

HER

Her/Ea este o poveste bizara de dragoste, o istorie trista despre tehnologia care accelereaza sentimentul de singuratate si ne transforma incet incet in altceva decat suntem, in post-oameni. In fiinte care se lasa seduse de tehnologie, uitand de oameni. Si atunci, respinsi si singuri, ne regasim disperati si solitari sau ne agatam de tehnologii care inlocuiesc oamenii. Iar viata nu mai are acelasi sens pe care il avea pentru bunicii nostri.. Nimic nu exprima mai bine aceste lucruri decat melancolia din ochii albastri ai lui Joaquin Phoenix si disperarea salbatica din privirea Oliviei Wilde.

Her e un sir neintrerupt de meditatii asupra vietii si iubirii, un film deosebit prin ideea originala si actuala pe care este construit, cat si printr-o viziune regizorala sarmanta.

Nominalizat la Oscar, Her merita din plin trofeul unuia dintre cele mai bune filme din ultimii ani.

HER

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s