Blue Jasmine

Iasomia albastra este considerata iasomia printesa. Floarea delicata de iasomie se deschide doar noaptea.. Si Iasomie – Jasmine este numele eroinei lui Woody Allen din Blue Jasmine.

Jasmine, interpretata de Cate Blanchett, este devastata psihic de tradarea si sinuciderea sotului ei, un afacerist-escroc din New York. Obisnuita cu o viata facila, in care nu i se cerea niciodata sa gandeasca ci doar sa fie frumoasa la bratul sotului ei, impodobita cu bijuterii pretioase si haine scumpe, lumea lui Jasmine se prabuseste brusc cand afla cine este cu adevarat sotul ei. Nu ca pana atunci nu ar fi banuit nimic despre aventurile si escrocheriile lui, dar a preferat sa se prefaca fericita in lumea ei de cristal. Doar ca la un moment dat tot acest castel superb din minciuni frumoase s-a sfaramat. Distrusa psihic, Jasmine e nevoita sa se refugieze temporat la sora sa Ginger in San Francisco. Ginger are 2 copii, e divortata, indragostita de Chili, mecanic auto si impacheteaza legume la supermarket. Aflata la mii de ani lumina distanta de lumea in care obisnuia sa se invarta, Jasmine se simte din zi in zi mai coplesita.

Blue-Jasmine-Cate-Blanchett-2

Povestea din Blue Jasmine pare sa fie o reinterpretare a piesei lui Tennessee Williams, Un tramvai numit dorinta, unde Blanche este o aristocrata, distrusa de tradarea si sinuciderea sotului ei homosexual, nevoita sa se refugieze la fel ca Jasmine, la sora ei proletara.

Dupa o serie de comedii dedicate oraselor (Vicky Christina Barcelona, Midnight in Paris, To Rome with Love) si jongleriilor amoroase, Woody Allen revine cu Blue Jasmine la filme cu mai mult sens.

Blue Jasmine e structurat pe doua momente temporale diferite care se napustesc unele peste altele, asa cum se napustesc amintirile peste Jasmine, nelasand-o nicio clipa sa-si poata reface viata. Jasmine traieste in prezent dar si in trecut, pierzandu-si luciditatea si ratiunea pentru ca nu mai reuseste sa desluseasca clar granitele celor doua lumi.

blue_jasmine

Blue Jasmine nu este un film despre o femeie care nu-si revine din cauza unei drame romantice. Woody Allen nu intentioneaza sa faca din film un remake romantic dupa Un tramvai numit dorinta. Blue Jasmine este drama unei femei careia ii lipseste totul: dragostea, sentimentul de securitate, sentimentul de acasa, pacea interioara, curajul de a accepta realitatea, curajul de a merge mai departe. Si daca nu gasesti gratie in tine insuti, te stingi incet..

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s