Adio, patria mea cu î din i, cu â din a

1

ianuarie 13, 2014 prin raluca dan

Adio, adio patria mea cu î din i, cu â din a e o carte uimitoare despre emigrare si despre visul american. Ancorata in realitatea romaneasca de dupa 89 cand toata lumea isi dorea sa emigreze in America, inca de actualitate in societatea romaneasca de azi, in care tot mai multi tineri isi doresc sa dea Romania pe Occident, Adio, adio patria mea cu î din i, cu â din a e cinica si realista, cruda si poetica. O carte inspirata din experienta personala a autorului, Radu Pavel Gheo, un scriitor inspirat din seria contemporanilor romani.descărcare

Totul a inceput cu un plic expediat la Loteria Vizelor, intr-o zi plina de disperare. Iar norocul a dat peste ei: Radu si sotia sa au castigat vize pentru America, tara tuturor posibilitatilor. Dar America nu e ca-n filme. Profesorul de literatura din Timisoara nu se adapteaza la ritmul de viata american. Visul american se dezvaluie ca fiind un proces continuu de munca mecanica ritualizata, o lume in care castigi mult dar esti nevoit sa cheltui si mai mult, in care te simti o rotita mica dintr-un gigant aparat capitalist. Daca ti se strica vreun zimt, esti aruncat la colt, fara nicio ezitare.

„De cand am ajuns sa pricep cat de cat felul cum functioneaza societatea americana si functia pe care o are individul in cadrul ei, incep sa am senzatia ca, pe undeva, americanii tanjesc sa devina masini.[…]Las acum la o parte principiul liberatii cetateanului, aflat la mare pret aici, fiindca nimic nu impiedica o convietuire pasnica a contrastelor. Mai mult, ma tem ca, la o analiza mai profunda, libertatea respectiva s-ar dovedi apropiata de libertatea rotii de a se invarti in axul unde a fost pusa.”

Dar America nu inseamna doar rate si emigrantii supracalificati in posturi de vanzatori. Radu Pavel Gheo nu uita sa laude partile ei bune: grija pentru cultura, o piata a cartii dezvoltata, muzee bine intretinute, artisti contemporani sustinuti si apreciati.

Dar asta nu e de ajuns pentru a-l face pe Radu Pavel Gheo sa iubeasca America, el care in sufletul lui, pare sa nu fi parasit niciodata Romania.

Adio, adio patria mea cu î din i, cu â din a  e o carte cu fler si sarm. Autorul descrie fragmente din realitatea pe care o vede el zi de zi, compara cu Romania, reflecta pe marginea evenimentelor, comenteaza ironic si ii este foarte dor de tara. Drept pentru care, Radu Pavel Gheo se intoarce acasa, in Romania, tara cu î din i, cu â din a, unde nimic nu merge cum trebuie, dar unde macar se simte printre ai lui. Acasa. Hotarat sa-si poarte povara si norocul destinului de a se fi nascut roman.

Reclame

Un gând despre „Adio, patria mea cu î din i, cu â din a

  1. Laura spune:

    Multumiri pentru recomandare. Am salvat link-ul in folder-ul „de citit” :).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 210 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: