Amelie

Le fabuleux destin d’Amelie Poulain sau Fabulosul destin al lui Amelie Poulain este unul din acele filme exceptionale, care raman la fel de colorate si de vii in memoria spectatorului.

Oricate filme as fi vazut dupa Amelie, la fel de colorate si de zapacite, cum e de pilda Poulet aux prunes, tradus la noi Iubire persana, pe Amelie tot nu ai cum s-o uiti.

amelie_9

Amelie e o fata insolita, un copil in corpul unei femei, o fetita care viseaza si careia ii este teama sa se aventureze in viata adevarata. In timp ce batranul pictor vecin cu ea se ascunde de lume intr-o casa capitonata din cauza bolii sale, Amelie se ascunde printre vise si jocuri de viata care ar putea-o rani.

Crescuta cu grija excesiva de un tata obsedat de o eventuala afectiune a inimii pe care a descoperit-o la fetita lui si preocupat mai degraba de pitici de gradina decat de oameni reali, Amelie creste stinghera, diferita de ceilalti. De aceea, sfatul pictorului cu boala oaselor de sticla i se potriveste perfect: „Micuta mea Amelie, tu nu ai oase de sticla. Te poti lovi de viata. Daca pierzi sansa asta, atunci, cu timpul, inima ta se va usca si va deveni la fel de fragila ca scheletul meu.”

amelie_image_3

Viata lui Amelie nu e deloc palpitanta, insa devine fabuloasa din momentul in care gaseste comoara ascunsa de un baietel in apartamentul casei si ia decizia de a se baga in vietile celorlalti si de a ii ajuta sa fie fericiti. In timp ce ea se lupta cu propria ei singuratate, Amelie ii invata pe ceilalti farmecul lucrurilor simple si sa iubeasca viata.

ei doi

Dar pe parcursul escapadelor ei ameliene, Amelie se indragosteste de Nino (Mathieu Kassovitz), un tip care demonstreaza ca viata nu-i facuta dupa calapod. Nino e un tip absolut original: colectionar de urme de pasi pe ciment proaspat si de fotografii nereusite sau aruncate cu furie de proprietari, vanzator la sex shop si animator in tunelul groazei, Nino stie sa viseze.

Si cum actiunea se petrece in Paris, in frumosul cartier Montmartre, muzica lui Yann Tiersen face spatiul sa se dilate, intalnirea dintre cei doi parizieni zapaciti da nastere unui romantic joc de-a v-ati ascunselea ce se sfarseste cand dragostea nu le mai scapa printre degete.

amelie-nino

Sa fie jocul de-a aruncatul cu pietricele in apa, colectia de pasi pe cimentul proaspat, culorile filmului, muzica lui Yann Tiersen, regia fabuloasa a lui Jean-Pierre Jeaunet care face un colaj ambulant de scene superbe, ceea ce ne face sa adoram filmul?

In fabuloasa viata a lui Amelie Poulain, nu se intampla totusi nimic exceptional. E viata cotidiana, asa cum o stim si asa cum nu o descoperim in fiecare zi. Regizorul si Audrey Tatou se aventureaza sa ne arata totul sub un alt unghi. Viata nu e doar munca, stres, griji si trezit greu dimineata. Viata e un joc in care trebuie sa ne aventuram zilnic si sunt atatea surprize si lucruri frumoase care ne pot face sa zambim. Daca Amelie are un destin fabulos, ei bine acest destin fabulos poate fi si al tau, pare sa iti sugereze Jean-Pierre Jeaunet.

amelie_poulain_wallpapers_3-normal

Tot ce trebuie sa faci e sa descoperi farmecul lucrurilor simple, sa colectionezi vise, sa le zambesti celorlalti, sa incerci sa-i faci fericiti pentru a fi si tu fericit.

Viata nu a fost nicicand mai frumoasa ca atunci cand Amelie zambeste si pune la cale o zi fericita!

Si daca Amelie v-ar schimba si voua viata…

3 gânduri despre „Amelie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s