Diavolul schiop

Scris acum 306 ani de Lesage, romanul Diavolul schiop este inca un roman plin de prospetime. Stilul antrenant al scriiturii te tine langa demonii si eroii cartii pana la final iar toate scenele care ti se desfasoara in fata ochilor, te fac sa te uiti incremenit si sa asculti curios povestea diavolului schiop.

De ce schiopateaza diavolul? Si cine este acest diavol schiop? Ei bine este un drac venit din iad, „demonul luxurii”, al capriciilor amoroase, „sau, ca sa vorbim mai onorabil”, zeul Cupidon. Asa l-au botezat poetii. Dar el, Asmodee are coada in loc de arc si-si baga coada in toate familiile cinstite si in toate inimile nelinistite pentru a le face sa se zbata si sa arda de la crapatul zorilor pana la apus in chinurile dragostei.lesage

Don Cleophas Leandro Perez Zambullo, frumos nume pentru eroul principal al cartii lui Lesage, student si mare amator de escapade amoroase este surprins in iatacul amantei sale. Urmarit de protectorii acesteia, fuge si dorind sa se ascunda, intra in casa unui vrajitor. Aici, tanarul Leandro il cunoaste pe Asmodee, Diavolul schiop sau Cupidon, pe care il elibereaza din fiola in care fusese inchis de luni de zile de crudul vrajitor. In schimbul eliberarii sale, diavolul ii ofera tanarului student sansa de a vedea lumea fara nicio masca de frumusete: lumea asa cum e. Nimic mai simplu pentru un drac impielitat: cei doi pornesc intr-o calatorie de-o noapte deasupra Madridului. Se opresc la intamplare alegand acoperisuri tuguiate sau ferestre cu geamuri sparte, usi cu incuietori de aur sau case prin care sufla vantul. Leandro poate asculta ce zic oamenii dar si ce gandesc si ce simt.

Secretele familiilor aristocrate, casatoriile pe baza de contract comercial, patima jucatorilor de carti, monstruozitatile din cartierele sarace, halucinatiile bolnavilor mintali, regretele oamenilor aflati pe patul de moarte si zambetul neretinut al mostenitorilor, trucurile femeilor din inalta societate pentru a-si apara amantii de sotii gelosi, violenta nedreptatii, neclintirea camatarilor, toate nedreptatile si monstruozitatile pe care secolul XVIII le ascunde sub perdeaua discursurilor de lemn si a conversatiilor de societate sunt dezvaluite de Lesage in Diavolul schiop.

madridIn Diavolul schiop, Lesage reuseste sa contruiasca in trecerea lui prin casele madrilenilor, numeroase personaje a caror viata, dorinte si vicii le schiteaza dintr-un varf de penita, folosindu-se de ironie si scepticism. In acest roman, predomina personajele negative, dominate de vicii si patimi. cele cateva personaje pozitive care se mai ivesc in povestirile diavolului ajung sa fie striviti de nemernicia celorlalti sau de propria lor bunatate. Si ii place diavolului sa spuna povesti despre oameni generosi, ce par a fi stalpi de respectabilitate pentru ca mai apoi sa le dezvaluie adevaratele intentii.

Ion Braescu remarca chiar ca Lesage ilustreaza perfect maxima lui La Rochefoucauld: „Astfel sunt, in majoritatea lor, actiunile generoase; ne-am feri sa le admiram daca le-am cunoaste motivele”. Iar Leandro se ingrozeste de tot Madridul, care atat de linistit pare sa se intinda in fata lui.

In mod paradoxal, aratandu-i lui Leandro toate uratenia lumii, diavolul face din el un tanar cumsecade. Scarbit de patimi si mizerii, Leandro pare sa vrea sa-si traisca viata frumos si onest.

Diavolul schiop este un roman original, unde ingeniozitatea autorului si creativitatea sa debordanta se fac resimtite in fiecare capitol.Nu mai e nevoie sa adaug ca e o lectura placuta, facila dar si plina de invataturi, de povesti care te pot pune pe ganduri.

 

Reclame

2 gânduri despre „Diavolul schiop

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s