Holderlin, poetul bolnav de iubire

2

Septembrie 28, 2013 prin raluca dan

sursa:www.flickr.com

sursa:www.flickr.com

Sunt orase care sunt definite de cateva repere arhitectonice, de personalitatile marcante care s-au nascut aici,  orase legate de legende. Tubingen, un orasel mic din tinutul Baden-Wurttemberg din sudul Germaniei e pur si simplu un orasel feeric ce-si insira casutele colorate de-a lungul Neckarului. In Tubingen sunt 2 castele, o universitate faimoasa, o biserica din secolul XV si o primarie superba. Niciuna dintre aceste cladiri nu stigmatizeaza orasul si nu-l reduce la un simbol artihectonic. Tubingen ramane Tubingen, un orasel peste care pluteste o atmosfera romantica si feerica.  Aici, si-a petrecut ultimii ani din viata, Friedrich Holderlin, cunoscutul poet romantic, inchis intr-un turn de pe malul Neckarului, devenit Turnul lui Holderlin. E poate spiritul lui si versurile poemelor lui romantice care plutesc inca pe stradutele inguste ale orasului.

Marea iubire a lui Friedrich Holderlin a fost Susette Gontard, sotia angajatorului sau in perioada in care Holderlin oferea lectii particulare pentru a-si castiga existenta. In timp ce poetul suspina dupa iubita lui in poemele sale, numind-o Diotima, Susette cea reala s-a indragostit la randul ei de poet. Asa a inceput o idila pe care cei doi nu au reusit sa o tina ascunsa. Dupa ce povestea lor de iubire a ajuns la urechile sotului Susettei, Holderlin a fost concediat si s-a mutat in Homburg, unde se intalnea lunar, pe ascuns cu Susette, visand sa devina un poet faimos si sa-si poata permite sa o intretina.

Muncind din greu la poemele sale  si bantuit de fanteziile romantice bolnavicioase ale vremii, Holderlin a fost diagnosticat cu ipohondrie, devenind din ce in ce mai obsedat de propria-i sanatate si cazand adesea in stari de melancolie.

Gasindu-si de lucru ca tutore si traducator in Stuttgart si apoi in Franta, Holderlin isi paraseste iubita si taramurile natale. Singura bucurie pe care strainatatea i-o aduce lui Holderlin sunt statuile grecesti pe care reuseste sa le vada in Paris, poetul fiind un mare admirator al culturii Greciei antice. Intors in Germania, in Nurtingen, poetul afla ca iubita sa a murit din cauza unei gripe severe. 3 ani mai tarziu, Holderlin este trimis la clinica de boli mentale din Tubingen, unde doctorul sau stabileste ca nebunia sa este incurabila.

Lasat sa plece din clinica, Holderlin este luat in grija de tamplarul Ernst Zimmer care ii ofera o camera intr-un turn din vechiul oras, cu vedere asupra raului Neckar ce curge cand lin cand furios pe sub ferestrele sale. Timp de 36 de ani, pana la moartea sa, Holderlin sta inchis in aceasta camera din turnul de deasupra Neckarului si scrie poezii.

In amintirea poetului, vizavi de turnul in care si-a petrecut o mare parte din viata scriind si compunand poezii, pe insula dintre apele Neckarului, a fost ridicata o statuie. Plimbandu-te printr-o padure de mesteceni, batrana de sute de ani, pe care insusi Holderlin o vedea de la fereastra, dai pe neasteptate de un cerc magic de piatra, in mijlocul caruia troneaza imens un Holderlin neclintit, de piatra, cu nasul in caietul de poezii. Din capul lui se despinde un cuplu de indragostiti. Iar profanul devine brusc sacru. Acolo in padure e o poarta spre lumea de care ne vorbea Eliade. Duceti-va sa va plimbati pe malul Neckarului si pana atunci cititi versurile romantice si nebune ale lui Holderlin, in traducerea lui Stefan Augustin Doinas:

„In lumina inalta umblati

Pe un dulce taram, fericite voi, Genii!

Stralucite, zeiesti adieri
Usor va ating,
Ca degetele femeii la harpa
Sfintele strune.

Fara ursita, precum adormitul

Copil, respiră Cerestii;
Cast ocrotit
Intr-un mugur de rand
Infloreste de-a pururea
Spiritul lor,
Iar ochii, preafericitii,
Privesc în tacuta,
Pe veci claritate.

Ci noua nu ni-e lasata,
In niciun loc alinarea,
Se petrec si se surpa
Chinuiti muritorii,
Orbeste zvarliti
Dintr-un ceas in altul,
Ca apa din piatra
In piatra cazand,
Mereu in abisu-ndoielii.

Anunțuri

2 gânduri despre „Holderlin, poetul bolnav de iubire

  1. alexander spune:

    foarte interesant articolul. ma bucur ca mai intalnesc blog-uri bune 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: