Cele 40 de legi ale iubirii

2

August 12, 2013 prin raluca dan

Cele patruzeci de legi ale iubirii, roman scris de autoarea turca Elif Shafak, renumita pentru romanul Bastarda Istanbulului, aflat inca pe lista de asteptare cu lecturi din lumea turca, este un roman ce utilizeaza cu succes formula de marketing 2 in 1.elifshafak_zps2fe92ccd

Spun de formula „2 in 1” pentru ca nu avem de-a face cu o  poveste ci cu doua. Avem pe de o frumoasa poveste din vremuri indepartate, ce ii are in prim plan pe poetul turc Rumi si pe dervisul ratacitor Shams din Tabriz si vorbele de intelepciune din credinta sufistilor si pe de alta parte, drama unei gospodine din America zilelor noastre, care se simte din ce in ce mai atrasa de exotismul unui autor necunoscut.

Avem de-a face de fapt cu o povestire in rama, numai ca povestea din poveste schimba si ea destinele personajelor cartii pe care o citim noi. Astfel,  Ella citeste Dulce blasfemie despre tovarasia spirituala dintre Rumi si Shams, in timp ce noi citim Cele patruzeci de legi ale iubirii, si prin ochii Ellei citim si Dulce blasfemie. Cum o carte o inghite pe alta, atunci pot spune ca mie nu Cele patruzeci de legi ale iubirii mi-a placut, ci Dulce blasfemie.

Daca aventurile dervisului Shams si filosofiile lui iti incanta sufletul si iti descopera frumoasa lume turca si sufita, facandu-te sa te indragostesti de Turcia, alunecarile in planul prezent, in lumea Ellei si a familiei sale de evrei americani aduc mult cu subiectul unui film „romance”, unde gospodine practice si rezonabile, renunta la stabilitate si organizare pentru pasiune si nebunie, pentru a putea trai o dragoste adevarata, ce ii face sa lacrimeze pana si pe cei mai sceptici spectatori/cititori.

Dar cartea merita citita macar pentru dulcea blasfemie a lui Aziz si pentru legile iubirii inchipuite de Shamz, care interpreteaza Coranul in cheia armoniei. Daca musulmanii proclama jihadul impotriva necredinciosilor, Shamz si ordinul sufit, proclama jihad propriului ei si aspira la eliberarea eului de dorinte si ambitii telurice.

Si iata si cateva din legile iubirii concepute de Shams:

„Soare-rasare, soare-apune, miazazi ori miazanoapte nu are nicio insemnatate. Oriincotro te-ai indrepta, ingrijeste-te doar sa prefaci fiecare calatorie intr-una launtrica. Daca vei calatori inlauntrul tau, vei putea colinda intreaga lume, cat e de intinsa, si dincolo de ea.”

‘Lumea intreaga e cuprinsa intr-o singura fiinta omeneasca-tu. Tot ce vezi in jur, pana si lucrurile care nu-ti plac, pana si oamenii pe care ii dispretuiesti ori ii urasti, se afla inlauntrul tau in diferite masuri.Prin urmare, nici pe Seitan nu-l cauta in afara ta. Diavolul nu e o putere neobisnuita ce loveste din afara. E o voce obisnuita dinlauntru. Daca ajungi sa te cunosti pe deplin, infruntand cinstit si hotarat atat fata ta intunecata cat si fata ta luminoasa, vei ajunge la cel mai inalt chip de stiinta. Cand cineva se cunoaste pe el sau pe ea, el sau ea il cunoaste pe Dumnezeu”.

Si recomandarea mea pentru a crea ambientul perfect pentru a recepta legile iubirii in conceptia sufista:

 

Anunțuri

2 gânduri despre „Cele 40 de legi ale iubirii

  1. Cris spune:

    Varianta de citit a filmului „The words”, dar cu rama condimentata intercultural. Suna interesant!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: