Unchiul Rudolf

Unchiul Rudolf, carte aparuta la editura Humanitas in colectia Cartea de pe noptiera  este o carte cu accente autobiografice. Paul Bailey, autorul romanului, se oglindeste in tanarul Andrew, un orfan cu radacini ebraice, crescut in Anglia sub protectia si dragostea unchiului sau, tenorul Rudolf Peterson.

sursa:www.humanitas.ro
sursa:www.humanitas.ro

Elementul surpriza al acestui roman este insa altul : Romania. Cu un titlu precum « Unchiul Rudolf » si un autor cu un nume ca Paul Bailey, ultimul lucru la care ma asteptam era ca tanarul Andrew sa fie un mic Andrei, nascut la Botosani si scos din tara de catre tatal sau pentru a-l salva de programele anti-evreieste ce se puneau la cale in Romania fascista.

Denumite « limba cu cuvinte vechi » si « tara de bestii », limba romana si Romania bantuie amintirile si visele micului Andrew, caruia i se interzice sa vorbeasca in romana si care devine sub aripa protectoare a unchiului sau, un englez educat.

Tonul sincer al povestii iti da impresia de autenticitate, parand ca autorul scormoneste in memorie in chiar acel moment, pentru a-ti impartasi drama familiei sale si drama propriei vieti.

Intre lumea colorata si muzicala a scenelor de opereta pe care unchiul sau le cucereste si amintirile intunecate cu nopti reci de iarna si viscol, romanul acesta micut nu te poate lasa indiferent. O lectura facila, dar un continut care te invita la reflectie !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s