O viata linistita

Kenzaburo Oe este unul dintre scriitorii japonezi contemporani faimosi si in afara insulelor japoneze, poate si datorita premiului Nobel pentru Literatura, pe care l-a castigat in 1994.

In O viata linistita, roman aparut in 1990, Kenzaburo Oe a scris inspirat de propria sa experienta de viata, in eroul romanului Eyore, reconstituind imaginea fiului scriitorului, nascut cu handicap, iar in scriitorul K regasind reflexia lui Kenzaburo.

sursa: www.elefant.ro
sursa: http://www.elefant.ro

De altfel, romanul debuteaza cand K, scriitor si tata a 3 copii, pleaca in America impreuna cu sotia, lasandu-si copilul cu handicap in grija surorii lui mai mici, Ma-chan. Aceasta absenta a lui K poate fi explicata ca o incercare de detasare a autorului de proza sa, incercand sa priveasca in ansamblu, cu un ochi critic experientele relatate.

Ramasi singuri in Tokyo, Ma-chan isi ia in serios responsabilitatile vizavi de fratele sau, care se confrunta nu rareori cu crize si cu bruste constientizari a energiei sexuale. Incet, scriitorul ne lasa sa patrundem in viata de zi cu zi a lui Ma-chan si fratelui sau Eyore, dar si in gandurile si grijile lui Ma-chan, in trecutul familiei lui K prin intermediul amintirilor. Si astfel, desi K este absent din roman, el este de fapt prezent in actiunea romanului prin toate personajele care isi aduc aminte de el.

Un capitol intreg al cartii este dedicat dezbaterii filmului Calauza, de Tarkovski, pe care nu am reusit sa-l vad pana la capat pana acum, dar recunosc ca aceasta carte mi-a starnit clar curozitatea in legatura cu acest film.

Un detaliu surprinzator in carte este mentionarea in treacat a lui Mircea Eliade, ca important filosof si istoric al religiilor, venind din spatiul est european.

In rest, romanul se citeste greu si sensurile lui se ramifica in toate directiile, mie una fiindu-mi destul de greu sa raman concentrata. De asemenea, planurile se schimba rapid si trebuie sa fi mereu atent daca nu cumva din trecut s-a revenit la prezent si invers. Discutiile personajelor despre muzica clasica, viata dupa moarte, religie, salvare si destinul uman sunt interesante, dar greoaie. De altfel si ca stil il gasesc pe Kenzaburo Oe destul de impenetrabil.

O viata linistita este un roman interesant, de citit daca esti interesat de literatura japoneza, insa in rest m-as gandi de doua ori inainte de a-l recomanda cuiva sa-l citeasca.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s