Cain sau revolta impotriva divinitatii

Scrie un comentariu

Iulie 15, 2013 prin raluca dan

„Despre cartea sfanta, tind sa spun: citeste Biblia si-ti vei pierde credinta!” spune Jose Saramago, portughezul care a avut o rafuiala personala cu Dumnezeu, pe care il denunta drept zeu rabunator, crud, gelos si de nesuportat. Accesele lui de manie si rafuiala cu Dumnezeu s-au transformat in una din cele mai frumoase literaturi.

Cain este un roman ce rescrie povestea lui Cain, celebrul personaj biblic, criminalul condamant pentru a-si fi ucis fratele, pe bunul si inocentul Abel. Doar ca Jose Saramago intoarce aparent pe dos totul. De fapt, el analizeaza lucid si critica, aducand argumente puternice in fata carora doar orbescul „Crede si nu cerceta” poate sta in picioare, in absurdul lui.

sursa:www.hotnews.ro

sursa:www.hotnews.ro

Romanul incepe cand „domnul, cunoscut si ca dumnezeu” ii creeaza pe Adam si Eva in paradis, Saramago subliniind toate greselile, incoerentele si rautatile acestui Dumnezeu, pe care il scrie mereu cu litera mica. Izgoniti din rai, dupa cum bine stim, cuplul primordial a avut 3 copii: Abel, Cain si Seth. Cum Seth nu apare deloc in poveste, raman Abel si Cain. Cain pus la  o incercare tembela de Dumnezeu este starnit practic sa-si ucida fratele. Deci nu invidia l-a facut pe Cain sa-si ucida dratele ci nedreptatea strigatoare la cer a lui Dumnezeu. Iata un bun punct de pornire pentru polemici nesfarsite. Revoltandu-se impotriva arbitrariului si al favoritismului si devenind un criminal, Cain este insemnat de domnul pe frunte cu o pata intunecata si condamant sa vagabondeze pe pamant, in diferite timpuri istoric0-biblice. Ei bine, acest prim globe trotter al lumii va cadea rapid in bratele fermecatoarei Lilith, despre care scrieri apocrife spun ca ar fi prima sotie a lui Adam, il impiedica pe Abraham sa-si asasineze fiul, asista la distrugerea Sodomei si Gomerei, unde se ingrozeste la vederea sacrificarii atator inocenti pentru a condamna viciosii. De asemenea, asista neputincios la furia lui Moise care ii trece prin sabie pe adoratorii vitelului de aur, descrie critic masacrurile efectuate de triburile lui Israel si in final, urca alaturi de Noe pe barca. Aflat pe corabia lui Noe, Cain dejoaca planurile lui Dumnezeu de a salva omenirea.

Cain este prototipul perfect al omului revoltat impotriva divinitatii care l-a creat, iar Jose Saramango ii da toate argumentele : ” dumnezeul nostru, creatorul cerului si al pamantului, este cu desavarsire nebun,Cum indraznesti sa spui ca domnul dumnezeu e nebun, Pentru ca numai un nebun fara constiinta actelor sale ar recunoaste ca este direct vinovat de moartea a sute de mii de oameni, ca apoi sa se poarte ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, doar daca, pana la urma, nu e vorba de nebunie, cea involuntara, cea autentica, ci pur si simplu de rautate.”

Sarcasmul lui Jose Saramago este completat de un umor negru, ceea ce face ca lectura sa curga repede, desi temele tratate sunt de cea mai mare importanta.

Astfel, pe langa revolta impotriva nedreptatilor si capriciilor lui Dumnezeu, Cain abordeaza si ideea scopului omului pe pamant. Dumnezeu le zise oamenilor „Cresteti si va inmultiti!”, dar asta nu poate sa multumeasca un spirit care are nevoie de adevar: ” trebuie sa fie destul de trista lumea care n-are alt scop decat sa faca copii fara sa stie de ce si pentru ce”.

Intr-un interviu acordat site-ului http://www.ipsnews.net, Saramago declara ca nu are de ce sa-i fie frica de toate declaratiile sale si toate afirmatiile sale referitoare la dumnezei caci „creierul uman e un mare creator de notiuni absurde, si Dumnezeu este cea mai absurda dintre toate”.

„Nu caut sa fac polemica, dar am cateva convingeri si atunci spun anumite lucruri. Niciunul dintre acestea nu este gratuit: Cain mi-a tinut companie timp de ani buni”, a mai spus Saramago, care ne lamureste astfel ca personajul biblic este un alter ego al sau.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: