Ce nimic frumos, dragostea

Cartea lui Neslihan Acu mi-a sarit in ochi de pe rafturile biblioteci prin titlul ei ” Ce nimic frumos, dragostea„. Poate ca pare putin siropos, mie mi s-a parut simplu si sincer. In plus, scena acestei iubiri stranii urma sa fie Istanbul, potrivit descrierii de pe coperta, oras-fantoma de care m-am indragostit fara sa-l fi vazut vreodata, din cauza lui Orhan Pamuk.

sursa:http://www.elefant.ro
sursa:http://www.elefant.ro

Ei bine, timida Aysel il cunoaste pe Tarik intr-un bar boem din Istanbul. Aysel este o fata timida si naiva in timp ce Tarik este un sarlatan, un tanar marcat de torturile indurate in inchisoare ca revolutionar, un huligan care viseaza la distrugerea ordinii lumii prezente si la instaurarea unei noi lumi, a carei imagine nu ii este nici lui foarte clara.

Atrasa de sarmul misterios si autoritatea lui, Aysel se indragosteste nebuneste de Tarik pe care il urmeaza, incepand sa duca o viata rebela, in afara societatii, iubindu-l cu patima si deznadejde. Au trait ca niste hipioti subterani.” In loc se se intinda pe iarba, se aciuasera in barurile subterane. Iubirea lor avea gust de mucegai”.

Exista in stilul scriitoarei Neslihan Acu, in privirea si vorbele lui Tarik, in sperantele lui Aysel, in strazile Istanbulului, un je ne sais quoi care te obliga sa indragesti cartea. „Ce nimic frumos, dragostea” nu e nici pe departe cea mai frumoasa carte de dragoste, nici cea mai frumoasa carte despre Istanbul sau despre tinerii turci boemi.  Dar nu e nici o carte proasta. E o carte despre care iti aduci aminte, pentru ca barurile descrise de Neslihan Acu sunt reale, simti mirosul tigarilor fumate in nestire, aromele ceaiului de mere. Simti saracia si deprimarea ce bantuie casa lui Tarik, cand cuplul face dragoste in tacere, intuneric si frig. O admiri pe Aysel in sanii goi, intinsa pe patul poetului Korhan, pentru ca e reala, din carne si oase, ivita din mijlocul paginilor.

Si daca viata lui Aysel si Tarik pare un joc ce devine din ce in ce mai periculos, la fel se joaca si Neslihan Acu cu romanul sau, schimband perspectiva narativa pe neasteptate, prefacandu-se ca nici nu mai stie cine ne spune aceasta poveste. Parc-ar fi un teatru de umbre, Aysel si Tarik tineri fiind inlocuiti de pe scena cu umbrele lor mature si invers.

Ce nimic frumos, dragostea a aparut la editura Univers in 2006 si ne spune o poveste mai neobisnuita de dragoste petrecuta pe vremuri, pe strazile Istanbulului…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s