Ceasurile Agathei Christie

Scrie un comentariu

Iunie 18, 2013 prin raluca dan

Ceasurile este titlul unui roman politist intortocheat de Agatha Christie, reeditat recent la Editura Rao, pentru seria Hercule Poirot ce se vinde impreuna cu ziarul Libertatea.

Citindu-l si dupa ce l-am citit, ma tot intreb ce fel de persoana era Agatha Christie, zi de zi. Ce a determinat-o pe Agatha sa devina „Regina crimelor” ? „Rasfoind” internetul dupa amanunte biografice, am observat ca a calatorit in Orient, cu cel de-al doilea sot al sau. Si nu putin sunt romanele in care crimele sale au legatura cu lumea orientala.. Sa-i fi servit calatoriile drept sursa de inspiratie pentru intrgile ei complicate? Cum de inventa crime atat de ingenioase?De unde ii veneau atatea idei morbide?

Romanele ei urmeaza un pattern usor reconoscibil: e descoperita o crima, iar politia incepe sa investigheze circumstantele asasinatului. Toata luma e interogata si indiciile sunt scoase la lumina pentru a fi analizate.  De asemenea, ceilalti suspecti si martori au propriile lor teorii si suspiciuni si unii dintre ei sunt ucisi pe parcurs, de criminalul speriat sa nu fie dat de gol. Cititorului i se da impresia ca poate rezolva el insusi dilema. Gresit. Doar Poirot stie sa puna elementele cap la cap si sa faca deductiile necesare. La final, aproape inevitabil, toti suspectii sunt reuniti, iar criminalul este denuntat cu fast la sfarsitul unui discurs argumentat ce reface crima de la planuire la infaptuire si ascunderea ei.

Dar daca schema este usor reconoscibila, crimele sunt foarte ingenioase. Astfel, cititorului ii sunt confirmate asteptarile (caci recunoaste cu satisfactie etapele narative ale romanului politist al Agathei Christie) si este si uluit de descoperirea criminalului. Iata cum Agatha Christie te obliga sa-i citesti romanele dintr-o suflare!

In romanul Ceasurile, intalnim aceeasi schema de mai sus: un individ necunoscut este gasit mort de o tanara dactilografa in casa unei profesoare oarbe! Nimeni nu poate identifica cadavrul, iar motivele crimei si identitatea criminalului raman o enigma! O enigma pe care o va dezlega doar Hercule Poirot, pe baza deductiilor, a experientei sale si a romanelor politiste citite cu sarg.

In plus, cartea ne dezvaluie si care e cheia in depistarea criminalului: conversatia cu toti cei implicati. Sa-i lasi sa vorbeasca, pana cand fara sa vrea vor scapa detalii aparent nevinovate, dar care puse cap la cap vor duce la demascarea asasinului.

„Lasa-i sa-ti vorbeasca. In cursul conversatiei vei gasi precis un indiciu. Poate ca iti vor povesti despre gradinile lor, despre animalele lor de companie, despre coafurile lor, despre croitorese, despre prieteni sau felurile lor preferate de mancare.Intotdeauna apare pe undeva un cuvant care face lumina asupra vreunui aspect.”, il indeamna Poirot pe prietenul sau, Colin Lamb.

Pentru pasionatii de Agatha Christie, puteti citi si Pisica printre porumbei sau Dupa inmormantare!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: