Amadeus, by Milos Forman

Scrie un comentariu

Iunie 17, 2013 prin raluca dan

Cu ocazia Festivalului Filmului Ceh am descoperit filmul Amadeus si pe regizorul ceh Milos Forman.

Milos Forman este un regizor si scenarist de film, de origine ceha, ce locuieste in prezent in Statele Unite. El este vinovat pentru superbul film Zbor deasupra unui cuib de cuci, si tot el pentru Fantomele lui Goya sau  Amadeus, un film absolut captivant.

Amadeus este un film despre viata compozitorului austriac Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor vazut prin ochii marelui sau rival, Antonio Salieri, compozitor italian despre care se spune ca ar fi implicat in moartea lui Mozart.

sursa:www.mozart.it

sursa:www.mozart.it

Aceasta perspectiva aduce deja un plus de originalitate  unui film biografic obisnuit. Extra, regizorul isi inunda pelicula cu scene din operele realizate de Mozart, vrajindu-te atat auditiv cat si vizual.

Culorile care se involbureaza in ritmul muzicii, agitatia personajelor, nebunia si furtuna creativa din Mozart, toate sporesc farmecul filmului Amadeus.

Mozart este un tanar exasperant. Vibreaza de tinerete si originalitate, creeaza numai ce-i trece prin cap, incalcand orice reguli. Desi este recunosctu in epoca, nu se afla printre preferatii imparatului Vienei, care il adora pe compozitorul curtii, italianul Antonio Salieri. Acesta din urma, decorat cu toate distinctiile Vienei si recunoscut drept toata lumea drept cel mai important compozitor de la curte, il uraste si il admira pe Mozart din tot sufletul. Si asta pentru ca el este singurul pentru care talentul si geniul lui Mozart este evident. Salieri s-a ridicat de jos si a muncit toata viata pentru a ajunge un compozitor respectat. Mozart este un tanar rebel caruia nu ii pasa decat de muzica sa. Salieri se chinuie sa scrie arii imperfecte, Mozart le aude in cap si le asterne febril pe portativ. Salieri este un catolic fervent, religia lui Mozart este muzica. Iata contextul perfect ce poate da nastere unor monstrii…

sursa:hardpop.wordpress.com

sursa:hardpop.wordpress.com

Innebunit de invidie si de propria mediocritate, Salieri innebuneste. Povestea lui Mozart ne este de fapt povestita dintr-un ospiciu, unde un Salieri decazut ne povesteste despre cei mai importanti doi barbati din viata lui, pe care i-a urat si i-a iubit: Mozart si Isus.

Ce legatura poate fi intre cele doua personaje? Pe masura ce geniul lui Mozart este tot mai evident pentru Salieri, acesta incepe sa-l deteste si sa-l renege pe Dumnezeu, pentru a-i fi rezervat geniul si gloria unui zanatec precum Mozart, rasplatindu-si servitorul fidel cu o mediocritate crunta.

Am descifrat filmul in cheia acestei trilogii: Mozart, Salieri si Dumnezeu, Salieri fiind cel care a dezvoltat in paralele 2 relatii de ura si iubire cu cei doi. Practic, dorinta de a-l distruge si de a-l consuma patimas pe Mozart, ordonandu-i o opera ce il imbolnavea, ii vine din dorinta de a se razbuna impotriva lui Dumnezeu, nu impotriva lui Mozart. Cu Dumnezeu vrea sa se rafuiasca Salieri, caci Mozart e un inconstient, un muzician nebun, nascut din voia lui Dumnezeu cu darul nepretuit al muzicii…

sursa:milosforman.com

sursa:milosforman.com

Filmat in 1984, Amadeus a castigat 8 premii Oscar, publicul si juriul fiind impresionati de regizor, de actorul principal, de costume, machiaj, imagine si bineinteles, de coloana sonora.

Amadeus este un film complex care umple cinematograful, umple camera. Rasul ascutit si isteric al lui Mozart, trilurile sopranelor, vocea grava a stafiilor, dulceata miscarilor sotiei lui Mozart, demnitatea imparatului, privirile adanci ale lui Salieri, te infioara si te captiveaza total pentru 2 ore jumate intr-o simfonie a simturilor!

sursa:milosforman.com

sursa:milosforman.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: