Noaptea Institutelor Culturale 2013

Scrie un comentariu

iunie 13, 2013 prin raluca dan

In noaptea de 14 iunie, Institutele Culturale din Bucuresti isi tin portile deschise pana tarziu si va imbie cu diverse evenimente fistichii.

Noaptea Institutelor Culturale este un eveniment aflat la cea de-a saptea editie si este organizata de 12 centre si institute culturale sub egida British Council, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Goethe, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Institutul Maghiar din Bucuresti, Institutul Francez, Institutul Cultural Roman, Instititutul Cervantes, Institutul Polonez si Institutul Italian de cultura, alaturi de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania.

Institutul Maghiar Balassi si Institutul Polonez (str, Gina Patrichi nr 8)

Institutul Polonez, coordonatorul acestei editii a Noptii Institutelor Culturale sarbatoreste noaptea de 14 iunie alaturi de Institutul Maghiar, in curtea acestuia.

Programul incepe la orele 16:00, cand tineri de la Universitatea de Arta vor picta pe gardul cladirii, variante ale logo-ului Institutului Maghiar.

Tot de la orele 16:00, vizitatorii pot savura de la targul din curtea Institului, produse traditionale unguresti si poloneze.

La ora 18:00, institutele vor vernisa o expozitie poloneza, in care artisti romani si polonezi s-au intrecut in a-si imagina un logo potrivit pentru a marca Anul Prieteniei Polono-Romane si o expozitie maghiara, de fotografie. Expozitia de fotografie e semnata de Konkoly-Thege Gyorgy si are drept tema festivalul Sziget de la Budapesta.

Dupa ora 19:00 incepe si muzica. La 7 seara, grupul maghiaro-italian Parafusions va sustine un concert de blues, urmand ca de la 20:30, formatia de muzica veche, Codex, sa incante publicul cu dansuri si melodii populare si culte din Transilvania si Europa.

De la ora 22:00, Janusz Prusinowski si prietenii lui va pot invata sa dansati mazurca, oberek sau kujawiak, dansuri pasionale din Polonia, iar de la ora 01:00,  institutele va invita sa va relaxati la filme. In incinta Instututului vor fi proiectate peliculele castigatoare de la Festivalul International de Scurt-Metraje ALTER-NATIVE 2012 de la Targu-Mures, in timp ce in curte va fi proiectat lungmetrajul Afacerea sfanta, in regia lui Maciej Wojtyszko, o comedie despre mostenirea Papei Ioan Paul al II-lea.

Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” (str Vasile Lascar, nr 96)

Centrul Cultural Turc va invita sa vedeti o lectie demonstrativa de limba turca, de la 17:00 la 18:00, iar de la 18:00 pana la 21:00 va solicitia abilitatile creative, invitandu-va la 2 ateliere de creatie: un atelier de ebru, arta picturii pe apa si un atelier de sticla suflata.

De asemenea, la eveniment vor fi spetii special amenajate pentru demonstratii de preparare a mancarii, a ceaiului si a cafelei turcesti.

Seara se incheie la Centrul Cultural Turc cu proiectia filmului Sora mea mai mica, Mommo, in regia lui Atalay Tasdiken, un film despre un frate si o sora, care lupta cu viata aspra din Anatolia.

Centrul Ceh si Delegatia Wallonie-Bruxelles (str. Ion Ghica, nr 11)

Centrul Ceh si Delegatia Wallonie-Bruxelles impart aceasi adresa si dubleaza distractia: bere ceha si dulciuri belgiene, animatii cehe si videoclipuri belgiene.

Evenimentul incepe la ora 20:00 in Sala Mica, unde vor fi proiectate animatii cehe si belgiene, iar in Sala Mare trioul vocal Not(e) Sisters vor sustine un concert de la ora 21:00.

In paralel , vor rula videoclipuri cehe si belgiene  si va fi pus in scena un „tableau vivant”, cu actori-statui. Organizatorii promit insa ca si spectatori pot fi actori in noaptea de 14 iunie….

British Council (Calea Dorobantilor, nr 14)

British Council organizeaza pe 14 iunie o noapte dedicata literaturii, muzicii si filmului si aniverseaza 75 de ani de existenta in Romania. Cu ocazia aniversarii, British Council  lanseaza publicatia „Istorii britanice in Bucuresti”, o brosura despre urmele pe care britanicii le-au lasat in trecerea lor prin Bucuresti.

De asemenea, profitati de promotia British Council la abonamentele de bibiloteca. Daca va faceti abonament pe 14 iunie, British Council va ofera 75% reducere la toate abonamentele!

Programul complet al British Council pentru 14 iunie il puteti citi aici.

Institutul Cervantes si Forumul Cultural Austriac (bd. Regina Elisabeta, nr 38)

18:30 – Vernisajul expozitiei „Ferestre spre Europa” ( str Vasile Lascar, nr 31), in prezenta pictoritei spaniole Ima Montoya.

19:00 – Recital de chitara clasica si flamenco in interpetarea chitaristului Alexandru Munteanu

20:30 – filmul Aqui y alla, in regia lui Antonio Mendez, cu subtitrare in limba engleza

21:30 – Proiectia filmului Spanien, film austriac, in regia lui Anja Salomonowitz, subtitrat in engleza.

23.00 – Proiectii de scurtmetraje, in sala Auditorium

01:00 – Proiectia filmului documentar Garbo, el espia, in regia lui Edmon Roch, subtitrat in engleza.

Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38)

Institutul Cultural Roman va asteapta la o expozitie de design, la un recital de pian si la vizionare de scurt-metraje. Cele mai recente scurt-metraje romanesti prezentate la Cannes vor fi proiectate la ICR incepand cu orele 22:30. Din aceasta selectie de scurt-metraje nu va lipsi, In acvariu, in regia lui Tudor Giurgiu, premiat la sectiunea Cinefondation la Cannes.

Programul complet e accesibil pe site-ul ICR.

Institutul Francez (bd Dacia, nr 77)

Noaptea culturala de pe 14 iunie sta sub semnul digitalului la Institutul Francez.

Din programul complet al institutului, amintim 2 proiecte ce mi se par frumoase si originale: Atelierul de scris si lansarea noului portal Culturetheque.

Se pare ca Culturetheque va fi noua mediateca digitala a Institutului Francez si va fi lansat pe 14 iunie. Mai multe detalii, cred ca vom afla tot atunci.

In ceea ce priveste atelierul de scris, acesta se va desfasura pe tot parcursul serii, sub indrumarea lui David Meulemans, creatorul Draftquest, „un site care scrie romane”. Meulemans a pornit de la ideea ca oricine poate scrie romana si si-a propus ca prin acest portal sa elibereze amatorii de scris de angoase si sa-i ajute sa astearna pe ecran cuvinte inlantuite in povesti.

Daca va tenteaza, trebuie sa stiti ca accesul la atelier se face pe baza de inscrieri, la adresa: bertille.detrie@institutfrancais-roumanie.com.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 213 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: