Padurea norvegiana

Haruki Murakami este unul din scriitorii mei preferati in ultima vreme. Scriitura lui are un je ne sais quoi a ei, un farmec aparte care te captiveaza. Sau care ma captiveaza. Padurea norvegiana este romanul prin care am auzit de Murakami.  O fata frumoasa il citea in India, intinsa in pat sub un ventilator harnic, cufundata cu orele in paduri norvegiene, ascultand Beatles si visand la Japonia. Mi-a povestit subiectul cartii si am ramas neincrezatoare. Intre timp insa, l-am descoperit pe Murakami. Prin dans, prin filosofi la malul marii, prin oi fantastice si minuni in tari aspre, aflate la capatul lumii.

murakamiToru Watanabe, eroul trist al romanului aude in Germania un cover dupa Norwegian Wood, a celor de la Beatles. Melodia declanseaza amintirile si retraim alaturi de el anii 60, anii studentiei sale.

Ca toate personajele lui Murakami, nici Watanabe nu putea face rabat de la melancolia de a exista, ciudatenia in a-si alege prietenii, redefinirea realitatii sau atractia catre singuratate.

Watanabe se indragosteste de iubita celui mai bun prieten al sau Kizuki, care se sinucide, dar ulterior o cunoaste si pe colega sa Midori, o fata cu totul neobisnuita. Prins intre doua lumi bizare, Watanabe, are el insusi propriile sale reverii si melancolii, gandind si simtind altfel decat majoritatea colegilor sai. Restul ramane sa-l descoperiti singuri in carte…

Dar daca tot mi-am adus aminte, as vrea sa subliniez si faptul ca scenele de sex sau de dragoste din romanele lui Murakami, inclusiv din romanul Padurea norvegiana sunt absolut senzationale: un limbaj franc, mangaieri precise, imagini frapante. Departe de erotism, mai apropiate de pornografie, dar totusi nimic vulgar. Parca in acelasi limbaj simplu, omenesc descrie Murakami cele mai ciudate intamplari si dorinte, facandu-te sa crezi ca totul e normal in lumea intinsa pe pagini. Facandu-te sa crezi in poveste. Pana la capat.

Si pentru ca Haruki Murakami a declarat ca in timp ce scria romanul a ascultat intr-una Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band de la Beatles, v-o recomand pentru a va acompania lectura.

 

Reclame

3 gânduri despre „Padurea norvegiana

  1. Asa am zis si eu. Si mie imi face cu ochiul de la maare departare si sper sa ma pot organiza, dar iti doresc sa intri in joc si sa si castigi, ai face niste recenzii excelente! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s