Cea mai scurta noapte din an: noaptea cartilor deschise

Scrie un comentariu

Aprilie 23, 2013 prin raluca dan

Editura Litera si ziarul Ring au anuntat cu mare tamtam de o saptamana incoace evenimentul „Noaptea cartilor deschise”. In cadrul evenimentului, editura Litera promitea trecatorilor de pe Lipscani o promenada boema pe o alee pavata cu carti.

Dar socoteala de-acasa nu s-a prea potrivit cu cea din targ. Bucurestenii s-au inghesuit pe o portiune mica din Lipscani, cea financiar-bancara, dintre BCR si Banca Nationala si multi dintre ei nu au vazut nimic.

„Noaptea cartilor deschise”, eveniment ce se presupunea a incepe la 20:30 si a dura pana tarziu in noapte, a durat fix 15 minute. In acest sfert de ora, o multime mare de oameni, se misca in reluare, inghesuiti si curiosi spre aleea pavata cu carti. Alee pe care eu una nu am apucat sa o vad.  Probabil, pentru ca a fost devorata de cititori feroce in mai putin de 15 minute. In timp ce eu inca inaintam cu speranta pentru a putea zari fie macar si un coltisor din expozitia unica din Romania, cu peste 3.000 de carti, luminate cu ajutorul unor lanterne speciale, lumea deja se intorcea dezamagita, spunand ca nu mai sunt carti si ca nu au reusit sa vada nimic.

La pomul laudat nu te duce cu sacu’. Acum ce fel de expozitie unica e aia care dispare in doar cateva minute si doar cativa, favorizati de soarta apuca sa o vada si apoi isi indeasa buzunarele cu carti. Si niciun eveniment care dureaza 15 minute nu se poate numi „noaptea cartilor deschise”. Cat despre cele peste 3.000 de carti, inca ma indoiesc de exactitatea numarului lor..

La cum astepta lumea, umila si curioasa, ca doar s-a scris peste tot de eveniment, ramaneai cu impresia ca au venit cu toti sa cerseasca o carte. Ori asta nu era deloc cazul. Oamenii chiar vroiau sa vada expozitia unica, si eventual sa primeasca o carte.

Lipscani

Lipscani

In final s-a dovedit a fi mult zgomot pentru nimic. Publicitate zgomotoasa pentru 15 minute de inghesuiala. Iar TVR-ul scrie pe site  ca”trecătorii care s-au plimbat marţi seara pe strada Lipscani din Centrul Vechi al Capitalei au putut vedea ceva unic în România. Este vorba despre o alee pavată cu cărţi.”. In primul rand, aia nu era plimbare, semana cu un mars trist al pinguinilor. Iar aleea pavata cu carti a ramas o imagine fictiva pentru foarte multi. Si nici macar ei nu au imagini cu cartile fantoma. E drept ca mai treceau oameni cu cate o carte la subrat. O adiere de lectura…

DSCN0054

23 aprilie a fost stabilita Ziua Mondiala a Cartii  de catre UNESCO in 1995, cu scopul de a promova lectura si de a marca simbolic cateva evenimente din istoria literaturii. 23 aprilie reprezinta data nasterii lui Maurice Druon, dar si cea a mortii lui Shakespeare sau Cervantes. Evenimentul se bucura de atentia librarilor si editurilor la nivel mondial. In ceea ce priveste Noaptea cartilor deschise, din Bucuresti, evenimentul a fost mai degraba un fiasco.

sursa:pinterest.com

sursa:pinterest.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: