Cuvinte incrucisate

Scrie un comentariu

aprilie 7, 2013 prin raluca dan

Cuvinte incrucisate este o carte de Aurora Liiceanu. O carte in care autoarea incruciseaza oameni si intamplari, meditand si analizand asupra schimbarilor si neprevazutului din viata oamenilor.

Intalnirea unui om cu altul, cu o carte, cu un film, sau cu orice altceva, intalniri care iti dau viata peste cap, si genereaza „schimbari care-ti dau viata peste cap, care-ti schimba mintea, sufletul”, este luat de Aurora Liiceanu drept „amanunt biografic”. Conceptul sta in centrul acestei carti, sau cel putin in prima parte a cartii, denumita „Intamplari„.

Imprumutat de la Adrian Neculau, „amanuntul biografic” ar fi orice eveniment, intalnire din viata unui om care genereaza o schimbare imensa, te fac sa te nasti inca odata. „Amanuntul biografic poate fi un eveniment neasteptat, care-ti schimba viata, sau unul care face posibila intalnirea cu cineva semnificativ care iti va schimba viata”, ne marturiseste Aurora Liiceanu.

Din colectia de povesti interesante, unele vizand destinele unor oameni celebri, adunate sub numele de Intamplari, aflam si ne lasam furati de mirare si reflectia in fata unor oameni ale caror vieti s-au schimbat sau ale caror vieti nu ar fi fost la fel fara amanuntul lor biografic.

Astfel, aflam ca fara profesorul de matematica, Ion Banciu, atat matematicianul Dan Barbilian cat si poetul Ion Barbu nu ar mai fi existat, ca sunt oameni pe care, intalnirea cu o persoana i-a transformat din savanti pozitivisti in persoane pioase si religioase, ca o iubire nepotrivita la momentul potrivit poate fi cel mai bun lucru din lume si ca o carte poate schimba iremediabil traseul vietii unui om.

Interesant de citit a fost fragmentul despre Marie-Leon Bonaparte, printesa care a venit la Freud sa se trateze de frigiditate si a ajuns una din prietenele lui intime si o specialista in psihanaliza si unghiul din care ne face Aurora Liiceanu sa privim aceasta intalnire.

Cea de-a doua parte a cartii, „Boccaccio la bloc” reuneste cateva istorioare scurte despre idile deoachiate, originale sau banale din blocurile bucurestene. Sexul si nevoia de a gasi pe cineva cu care sa imparti patul si daca se poate viata si intamplarile ei, le dau oamenilor puterea de a-si infrunta ziua. In fiecare zi. Traind dupa capul lor ziua care vine. Asteptand un eveniment special care sa-i scoata din linearitatea vietii lor anoste sau dimpotriva, sperand la o viata linistita si anosta, in care rutina si ritualurile zilei de ieri se vor repeta si maine cu aceeasi bucurie.

Cuvinte incrucisate e o colectie de povesti despre oameni. Aurora Liiceanu spune la un moment dat in carte ca „Omul are nevoie de povesti. Am mai spus-o. Daca un om nu are povesti pe care sa le cultive de-a lungul vietii, nu are ce sa lase in urma lui. Atatea vieti bogate minunte s-au pierdut fiindca nu au fost povesti de spus sau au fost povesti, dar nu s-au spus”.Rememorandu-ne trecutul, viata, devenim o poveste. Fiecare om e o poveste ce se povesteste altora prin gesturi si cuvinte si zambete. O poveste traita si inventata dupa capul fiecaruia. Ei bine, in acest caz,  Aurora Liiceanu este o poveste in rama, exceptionala!

Aurora Liiceanusursa:yochuzzle.blogspot.com

Aurora Liiceanu
sursa:yochuzzle.blogspot.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 213 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: