Das Leben der Anderen sau singur in viata celorlalti

1

martie 23, 2013 prin raluca dan

Am vazut o multime de filme remarcabile si am citit o multime de carti impresionante despre suferintele si teroarea oamenilor ce au trait in regimuri dictatoriale. In Romania, Securitatea semana teama si colaboratori peste tot, astfel incat erai urmarit peste tot, pana in inima vietii tale private, pentru a nu exista secrete intre individ si statul totalitar si iubitor.In Germania de Est, exista politia politica, cunoscuta sub numele de stasi. Atat in Romania comunista cat si in Republica Democrata Germana, singuratatea era interzisa. Oamenii nu aveau dreptul sa fie singuri cu sufletul lor. Exista ochiul politiei secrete care te privea cu duiosie si curiozitate peste umar. Daca pareai neadaptat lumii lor, ochiul isi lungea bratul drept al legii pentru a te ajusta pe potriva societatii in care traiai. Increderea in ceilalti se traducea prin suspiciune si incordare permanenta. Individul trebuia sa fie permanent in alerta si sa nu se lase dus de val, sa alunece din standarde.

Drama celor urmariti si sanctionati in acele vremuri a fost cu adevarat cutremuratore, iar artistii au exploatat subiectul pentru a ne emotiona si a ne ingrozi, pentru a evita ca in viitor asemenea lucruri sa se intample din nou. De cele mai multe ori eroul unui astfel de film sau roman este o victima  a sistemului, nu un instrument al lui.

sursa:www.outnow.ch

sursa:www.outnow.ch

De data asta, in Das Leben der Anderen (in traducere Viata celorlalti) eroul este un agent al Stasi.

Regizorul si scenaristul Florian Henckel von Donnersmarck realizeaza tabloul sumbru al vietii din Germania de est, surprinzand procesul de urmarire al dramaturgului Georg Dreyman ( interpretat de Sebastian Koch) si al iubitei sale, actrita Christa-Maria Sieland ( intepretata de Martina Gedeck) de catre agentul Stasi, Hauptmann Gerd Wiesler (intepretat de Ulrich Muhe).

Drama nu ramane centrata insa pe cei urmariti de stat ci se extinde si asupra agentului Stasi. Pe masura ce ii urmareste si le asculta conversatiile, agentul isi pune intrebari in legatura cu morala meseriei sale si a statului politist cat si asupra vietii sale. Spionandu-l pe Dreyman, agentul Wiesler realizeaza singuratea si lipsa de sens a vietii lui si se lasa cucerit de viata celui pe care il urmareste. O scena cheie a filmului, este atunci cand Wiesler asculta in casa lui Dreyman, Sonata omului bun, o arie care ar trebui sa transforme o persoana intr-un om bun, daca e ascultata cu atentie, reflecta Christa. Aceasta arie reuseste sa-l absoarba pe Wiesler, acest moment artistic provocand o ruptura in fluxul gandirii sale.

De altfel, Wiesler ajunge sa citeasca din cartile aflate in casa lui Dreyman si prin cultura, sa aiba acces si la altceva decat la realitatea imediata, sa ii se deschida noi orizonturi si sa invete sa se elibereze de paradigma in care a fost invatat sa gandeasca.

Indragostit de cei pe care ii spioneaza, Wiesler ii acopera si ii ajuta. El e insa doar un agent al sistemului, astfel incat drama cuplului nu poate fi evitata, insa statul nu reuseste sa-l distruga pe Dreyman. Sanctionat pentru ca a fraternizat cu cei spionati, Wiesler este dat afata din politia politica si trimis sa munceasca la posta.

sursa:www.cinematoria.com

sursa:www.cinematoria.com

O alta scena impresionanta prin care regizorul delimiteaza brusc si semnficativ Germania de Est de Germania unificata, este cea in care la aflarea vestii caderii Berlinului, Wiesler care sa pregatea sa desfaca plicul unui necunoscut si sa-l citeasca, potrivit politicii  Germaniei de Est, il lipeste la loc fara sa se uite peste scris.

Dupa caderea zidului Berlinului, Dreyman are acces la dosarele aflate pe numele sau si incepe sa le studieze. Asa descopera ca ingerul sau pazitor a fost un agent al Stasi…

In Life of Others (Das Leben der Anderen/ Viata celorlalti) descoperim o lume in care si calaul este victima, chiar daca nu toti calaii au constiinta destul de dezvoltata pentru a-si da seama de asta. Iar daca se intampla sa descopere, drama izbucneste mocnit si arde fara mila…

Trailer Life of Others

Reclame

Un gând despre „Das Leben der Anderen sau singur in viata celorlalti

  1. Inginerashul spune:

    Intr-adevar un film extraordinar pe care l-am urmarit datorita recenziei tale. Tine-o tot asa!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 213 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: