Maha Shivratri

Scrie un comentariu

Martie 10, 2013 prin raluca dan

Sarbatoarea Indiana Maha Shivratri ( Marea noapte a zeului Shiva) cade anul acesta pe 10 martie. Shivratri se celebreaza in fiecare an la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie, intr-o noapte intunecata, fara luna.

sursa:www.islandcrisis.net

sursa:www.islandcrisis.net

In aceasta noapte, acum milioane de ani, se spune ca Shiva ar fi dansat Tandava Nach, dansul primordial al creatiei, protectiei si distrugerii universului.

Legendele spun ca tot in noaptea de Maha Shivratri, Shiva s-a casatorit cu Parvati, iar bucuria imensa a acestuia este motivul pentru care toti credinciosii trebuie sa sarbatoareasca evenimentul.

De asemenea, conform Vedelor, in noaptea de Shivratri,  Shiva a devenit zeul albastru, Neelkantha, dupa ce a inghitit otrava Halahala ce a iesit la suprafata cand zeii si demonii au cernut oceanul pentru a cauta nectarul imortalitatii. Astfel, inghitind otrava si pastrand-o in el, gatul lui Shiva a devenit albastru, iar lumea a fost salvata de la pieire.

Toti cei care il adora si ii inchina rugaciuni lui Shiva astazi este iertat de toate pacatele, scapat de legaturile Karmei si inaltat catre eliberare (Moksha) scapand de ciclul incarnarilor.

Legenda vanatorului Susara

Pentru a demonstra puterea lui Shiva si a rugaciunilor inchinate lui cu ocazia acestei sarbatori, in India circula legenda vanatorului din Varanasi (Benares), unul din orasele  sfinte al hindusilor.

Legenda spune ca odata demult, in padurile din Varanasi, un vanator se intorcea spre casa cu cateva pasari pe care le vanase peste zi. Simtindu-se oboist, se aseza la umbra unui copac pentru a se odihni putin. Coplesit de somn, cand se trezi era deja intuneric bezna. Era noaptea Shivratri, dar el habar nu avea. S-a urcat in pom si legand de o creanga legatura de pasari vanate s-a asezat jos asteptand zorii. Copacul se intampla sa fie chiar pomul sacru al lui Shiva, un copac  Bilva ( sau banian).

Sub acel copac se afla un Ligam de-al lui Shiva. Din greseala, vanatorul a scuturat cateva Frunze de bilva peste micul altar dedicate lui Shiva. Chinuit de foame si speriat de animalele salbatice, vanatorul a vegheat treaz toata noaptea.

A doua zi, s-a dus la targ a vandut pasarile si a cumparat mancare pentru el si familia sa. Cand sa se aseze la masa un strain le-a venit in prag, cerand mancare. Fidel traditiei hinduse, vanatorul i-a oferit mancare oaspetelui, el si familia sa multumindu-se cu ce a mai ramas. Vanatorul a trait multi ani fara sa stie ca fara sa vrea a postit de Shivratri, i-a adus ofrande zeului, dar in ziua mortii, sufletul sau a fost salvat de Shiva din ghearele zeului Yama.

De Shivratri, cei care il adora pe Shiva, postesc, ii aduc ofranda zeului, fructe, flori si Frunze de betel (bilva) si nu inchid un ochi in aceasta noapte.

shivaaa

Ritualuri de Maha Shivratri

De asemenea, hindusii  stropesc lingamul lui Shiva cu apa, lapte si miere, ritual ce ii ajuta la purificare sufletului.

Arderea betisoarelor parfumate si a batoanelor de pasta de santal ajuta la obtinerea de bogatii, in timp ce daca oferi fructe si flori vei trai o viata lunga, iar zeul iti va implini toate dorintele.

Pe de alta parte aprinderea candelelor iti aduc iluminare si intelepciune iar frunzele de betel ( fie ca sunt scuturate peste altarul zeului, arse sau mestecate) iti vor purta noroc in ceea ce priveste placerile senzuale.

Imn inchinat lui Shiva de Shivratri

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: