Barbara

Scrie un comentariu

Martie 4, 2013 prin raluca dan

Barbara, filmul realizat de Christian Perzold, premiat cu Ursul de argint la Festivalul de la Berlin in 2012, este un film despre o femeie singura si puternica, ce se revolta impotriva sistemului.

Actiunea se deruleaza in nordul  Germaniei de Est, in 1980. Barbara, interpretata de Nina Hoss, este transferata de la Berlin in provincie ca pedeapsa pentru a fi depus cerere de emigrare. Aici autoritatile o tin sub supraveghere: vecinii par sa ii supravegheze fiecare miscare, Securitatea germana o pandeste in fiecare secunda si ii face vizite ocazionale la domiciliu, in timp ce la spital, personalul are dubla calificare: doctori si spioni.

Barbara pare straina de lumea in care ajunge sa traiasca. Nu vrea sa stabileasca legaturi cu nimeni caci stie ca in curand va pleca. Iubitul ei pune la cale un plan de a evada. Dar atunci cand crezi ca stii totul despre lume, apare cineva care iti deschide ochii.. Blandul si atentul doctor Andre (Ronald Zerhfeld) incearca sa sparga carapacea cu care se inveleste Barbara. Dar intr-o lume in care totul este supravegheat, singurul barbat care isi ofera prietenia, poate fi dusmanul din umbra, spionul care ii intocmeste dosarul, agentul Stasi. Cum poti sa ai incredere in cineva intr-o lume inchisa, unde prada e pandita de vanatori nebanuiti? Singuratatea si izolarea Barbarei ating cote paroxistice.

De altfel, Christian Perzold profita de fiecare cadru pentru a sugera . Fiecare plimbare de-a Barbarei si chiar si atunci cand e singura in camera sunt filmate astfel incat sa-ti dea impresia ca cineva o urmareste.

barbara

Nu poate face ca ceilalti sa nu o mai priveasca, dar le poate opune o grimasa impenetrabila. Traieste ca un automat, viata ei reducandu-se la munca, somn si hrana. De aceea, scena de dragoste din padure ne surprinde placut: ne da ocazia sa intrevedem puternica ei dorinta de viata.

O alta scena incarcata de simboluri ce confera greutate filmului este scena in care Andre ii prezinta o teorie Barbarei despre pictura Lectia de anatomie a doctorului Tulp de Rembrandt, a carei copie este agatata pe peretele laboratorului sau. Andre observa ca mana dreapta din tablou corespunde de fapt mainii drepte din atlas, pentru ca doctorii aceia nu privesc omul de pe masa ci mana din atlasul de anatomie. Astfel, mortul nu mai este o fiinta umana, ci o victima, un subiect de studiu. Ceea ce ne sugereaza o metafora pentru autoritatile germane care prinsi in jocul de-a detectivii, uita ca cei urmariti sunt oameni, si in ochii lor devin subiecti necesari desfasurarii activitatii lor de spionaj, machete didactice.
De asemenea, ce m-a surprins placut in film a fost explozia de culori a pelicului. De obicei, filmele despre dictaturi si regimuri politice din Est sunt pictate in gri, ca si cum oamenii toti poarta zdrente iar soarelui ii e teama sa rasara intr-o tara ce nu respecta drepturile omului.
Ascultand un interviu de-al regizorului, am aflat si motivul. Christian Perzold este de parere ca natura este aceeasi, la fel de frumoasa, chiar daca Statul este criticat, de aceea a si ales ca totul sa se petreaca in provincie, unde vantul continua sa bata si iarba sa creasca indiferent de regimul politic. ” Cred ca putem critica statul, dar nu-i putem lua culorile”, spune acesta.
Tot in acest interviu Perzold explica si de ce a ales marea drept cale de evadare.
„Ceea ce era important pentru mine era ca Germania de Est sa apara ca o insula”, marturiseste regizorul. Insula fiind astfel o metafora pentru Germania de Est, rupta de restul lumii, izolata, o inchisoare pentru locuitorii ei care viseaza sa plece…
Trailer Barbara

 

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: