„Dans, dans, dans” – Dansul hipnotic al lumilor alternative

4

Februarie 25, 2013 prin raluca dan

« Una din cele mai mari placeri de a scrie este de a descoperi ce urmeaza sa se întâmple. Fără această plăcere, scrisul nu înseamnă nimic. Ştiam  că omul-oaie e o figură importantă pentru mine, aşa că am vrut să ştiu mai mult despre ce însemna el de fapt. De aceea m-am apucat să scriu Dans, dans, dans », spune Murakami, într-un interviu pentru revista New Japanese Fiction.

Publicat pentru prima oară în 1988, « Dans, dans, dans » apare în România în 2004, la editura Polirom, în traducerea Iulianei Oprina şi îi prinde pe cititori într-o horă a lecturii, din care cu greu poţi ieşi.

sursa:www.elefant.ro

sursa:www.elefant.ro

Cartea reprezintă o continuare a romanului « În căutarea oii fantastice », dându-ne întâlnire cu acelaşi personaj singuratic, fără nume, divizat între lumea reală şi universul fascinant al unei lumi a umbrelor.

Protagonistul romanului, un jurnalist fără pretenţii, fără legături de familie, îşi duce viaţa monotonă şi singuratică într-un spaţiu aproape artificial. Viaţa lui este dată peste cap când se întoarce la hotelul Delfin, unde fusese în vacanţă cu fosta sa iubită, prostituata de lux Kiki, şi unde descoperă o lume paralelă, dominată de umbre, mister şi de figura omului-oaie.

Această întâlnire cu lumea de dincolo este începutul unui dans hipnotic, ce poartă paşii personajului prin evenimente aflate la graniţa realului cu fantasticul. Dar omul-oaie îl avertizează : « Să dansezi . Tu trebuie să dansezi cît ține muzica. Pricepi ce-ți spun? Dansează mai departe, fără să te oprești. Nu te întreba de ce, nu te gândi ce sens are. Dacă începi să te gândești la lucrurile astea, ți se opresc picioarele. O dată oprite, eu nu mai pot face chiar nimic pentru tine. (…)Așa că dansează. Dansează cât ține muzica».

Inscris in tipologia personajelor solitare si autoizolate ale lui Haruki Murakami şi eroul romanului « Dans, dans, dans » e prins într-o viaţă fără sens, în mijlocul unei societăţi industrializate, unde omul e angrenat în mişcările artificiale ale tehnologiei. Depăşirea acestei crize existenţiale pare a fi cealaltă lume, lumea ficţiunii. O lume care se află în străfundurile conştiinţei şi unde funcţionează legile nostalgiei şi ale memoriei. Toată aventura în care e prins personajul principal nu e altceva decât o goană pentru a găsi un sens existenţei, un dans în timpul căruia trebuie să descoperi sau să inventezi un sens vieţii.

Lumea din « Dans,dans,dans » este divizată între o realitate tehnologizată şi rece şi o lume alternativă, dominată de misterul vieţii simple, ne lasă pe noi cititorii să desluşim semnificaţiile cărţii şi să ne dăm seama care este eul real al personajului.

Cartea se citeşte relativ uşor, iar scriitura lui Murakami te va prinde încă de la primele pagini, nelăsându-te să te dezlipeşti prea repede de ea. Inevitabil, în timpul lecturii te vei lăsa prins în angoasele personajului şi-ţi vei dori să străbaţi cu ochi curioşi şirul aventurilor imaginate de Murakami pentru erou. La fel de inevitabil, nu te vei putea abţine să nu continui să citeşti şi celelalte romane semnate de japonezul Haruki Murakami.

 ****articol-tema pentru domnul profesor Sorin Preda*****

 

 

Anunțuri

4 gânduri despre „„Dans, dans, dans” – Dansul hipnotic al lumilor alternative

  1. iulia spune:

    Am să fac rost de carte de îndată ce ajung acasă…doar dacă nu o primesc cadou…;))

  2. […] ce mi-au placut la nebunie, “Dans dans dans” sau “La capatul lumii si in tara aspra a minunilor“, “1Q84″, iata ca […]

  3. […] Haruki Murakami dezvolta subtil pe parcursul cartii, sau mai degraba lasa indicii subtile despre existenta unei a doua lumi, o lume oglinda, in care se refugiaza o parte din sufletul nostru, sau sufletul nostru adevarat. Si-atunci poate visele sunt adevarata noastra viata? K isi aminteste ca niciodata nu a facut dragoste mai real, decat in imaginatia lui, intr-o seara, cand a avut-o pe Sumire in fantezia lui. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: