Zapada

Scrie un comentariu

Februarie 18, 2013 prin raluca dan

„Pentru mine, a fi scriitor, inseamna sa descoper rabdator, de-a lungul anilor, cealalta persoana, ascunsa, care traieste in noi, si o lume care secreta o alta viata: scrisul imi evoca in primul rand, nu romane, poezie, traditia literara, ci omul care, inchis intr-o camera se repliaza in sine, singur cu cuvintele, si se arunca in afara, creand astfel fundatiile unei lumi noi”. (Orhan Pamuk)

Zapada, romanul lui Orhan Pamuk, aparut in 2002, a suscitat numeroase controverse in mediul literar si intelectual, romanul tratand subiecte fierbinti pe plan sociologic si religios, ale Turciei moderne.

Zapada este un roman in care descoperim Turcia si orasul Kars, prins sub zapezi, prin ochii naratorului Ka, un poet turc, refugiat in Germania, a carui poveste o nareaza de fapt un prieten de-al sau, scriitor, in umbra caruia il ghicim pe insusi Orhan Pamuk. Astfel, inca de la inceput, Pamuk ne prinde intr-o poveste in rama, urmand ca ulterior sa introduca in roman si o piesa de teatru, pusa in scena in asa fel incat sa transceada granitele fictionale si sa patrunda in viata reala. Caci, toata viata-i o scena, iar actorii isi joaca de fapt propria drama pe scena din Kars.

In Zapada, poetul Ka se intoarce in Kars, oras provincial din estul Turciei, pentru a scrie un articol pentru un jurnal istanbulez despre viitoarele alegeri municipale si despre misterul sinuciderii fetelor musulmane care nu doreau sa renunte la val, in ciuda interzicerii portului valului de catre autoritati in incinta scolilor. Dar cum ajunge in oras, poetul doreste sa o revada pe fosta sa colega, Ipek, recent divortata, cu care viseaza sa se casatoreasca si sa plece la Frankfurt.

Ka se lasa prins in tumultul religios si politic de la Kars, tras de catre toate formatiunile politice si religioase la conspiratii si confesiuni, datorita statutului sau privilegiat de turc occidentalizat, apreciat la Istanbul. Pe masura ce timpul trece, si zapada cade in valuri, izoland Karsul de restul lumii, protagonistul isi redescopera inspiratia poetica, si sub influenta unei muze necunoscute, scrie mai multe poeme.

Zapada devine pe nesimtite personajul principal al romanului. Fulgii de nea si atmosfera mistica a strazilor troienite ce ascund secrete si camufleaza strigate, il ajuta pe Kars sa-si recupereze talentul scriitoricesc, scriind cele mai bune poeme ale vietii sale. Pe de alta parte, zapada si viscolul izoleaza Karsul pentru 4 zile de restul lumii, ceea ce ii permite lui Zaim, seful unei trupe de actori, alcatuite din militanti kemalisti, sa transforme o piesa de teatru, spre gloria teatrului modern, intr-o lovitura de stat. Profitand de izolarea oraselului, armata si politia fac sa creasca numarul arestarilor, masacrelor si ale violentei contra tinerilor islamisti, actionand ca forta suprema in Kars.

Dar zapada de topeste, drumurile se deszapezesc, secretele ies la iveala, dictatorii isi pierd drepturile de conducere, iar viata reintra pe fagasul normal. Numai ca pentru unii protagonisti, viata s-a schimbat definitiv, si unele vise s-au sfarsit pentru totdeauna.

Abordand tema laicitatii, a importantei  islamului si a controverselor, Orhan Pamuk  face portretul unei Turcii ce se zbate intre dorina de a imita occidentul si dragostea pentru traditiile sale islamice, vorbindu-ne in acelasi timp despre poezie si emotie.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: