Amour, cronica unei morti anuntate

1

februarie 8, 2013 prin raluca dan

Se duc impreuna la concert si-si impartasesc emotiile  din priviri si din strangeri de mana. Apartamentul plin de intuneric si temeri si de gol se umple de indata ce patrund in incapere. Scartaitul usii inseamna bine ati venit acasa. Acasa, in locul acela atat de drag tuturor, plin de discuri cu muzica clasica, carti, farfurii stivuite pe uscator. Acasa, care inseamna doi. Si dupa o viata impreuna, cu o voce ragusita ii spune din pragul usii „arati foarte bine in seara asta”. Si apoi grijile cotidiene, ..micul dejun. Cine se duce la piata..Trebuie sa mai cumpere un CD.. a aparut o noua carte de un autor interesant..cotidianul printre care se strecoara tacuta si gingasa dragostea. O dragoste calda ca un croasant frantuzesc. O dragoste care nu tipa.. o dragoste linistita, care pluteste in acorduri de pian. Si apoi iar micul dejun..cine face cafeaua.. cine uita sa puna sare in solnita.. Si brusc, Anne are un atac cerebral. Este operata. Doar 5% dintre operatii nu reusesc,ii spune Georges sec fiicei sale, anuntand-o astfel ca operatia Annei nu fusese tocmai un succes.

sursa:grandenchiladafilmblog.blogspot.com

sursa:grandenchiladafilmblog.blogspot.com

Anna este adusa acasa in scaun cu rotile. Incepand din acest moment, degradarea sa fizica si psihica cunoaste o accelerare vertiginoasa. Drama cuplului Anne-Georges se petrece intre patru pereti, in singuratate. Fiica lor este exclusa din aceasta drama, fiind tratata cu agresiune de tatal ei care ii respinge apropierea, ghicind-o superflua. De cate ori isi viziteaza parintii aceasta intreaba „Dar ce se intampla aici” fraza stereoptipa pe care o repeta de fiecare data si marcheaza ruptura dintre viata ei si drama parintilor. Si cum ceea ce se intampla in apartament nu poate fi comunicat, Evei i se raspunde abrupt: „La ce-mi servesc grijile tale?”.

Nicio asistenta, nicio fiica din lume, nimeni nu poate intelege mai bine ca Georges. Doar el si Anne, impotriva lumii. Doar ca Anne isi doreste sa renunte. In din ce in ce mai rarele momente de luciditate aceasta isi doreste sa moara, pentru ca starea ei ii stirbeste demnitatea , pentru ca starea ei ii poate schimba imaginea in ochii lui. Pe patul de moarte, Anne isi doreste ca Georges sa si-o aminteasca altfel, cantand la pian, fiind ea insasi, si nu leguma inerta in care a transformat-o boala..

Emotionant in filmul Amour mi s-a parut soundtrackul. Momentele de liniste totala, in care se aud doar aripile porumbelului de la geam sau apa de la robinet curgand alterneaza cu puternice acorduri din Schubert si Beethoven.

Regizat de Michael Haneke, Amour este nominalizat la Oscar la sectiunea cel mai bun film strain, iar Emmanuelle Riva este nominalizata la sectiunea cea mai buna actrita pentru rolul Annei. Ar merita ambele premii.

Amour e cronica unei iubiri suave dar puternice, dar si cronica unei degradari intre 4 ochi. Impreuna, personajele impartasesc cele mai frumoase sentimente si cel mai groaznic secret.. E un film care readuce in cinematografie parfumul unei iubiri palpabile, credibile, normale, cu toate tristetile si bucuriile ei.

Reclame

Un gând despre „Amour, cronica unei morti anuntate

  1. […] este primul lung metraj realizat de Michael Haneke, regizorul austriac al mai cunoscutului film Amour, premiat la Cannes. Extraordinar de profund pentru un prim film, as […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 213 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: