Viata lui Freud

Scrie un comentariu

februarie 6, 2013 prin raluca dan

Volumele Turnul nebunilor si Paria, aparute la editura Lider, reconstituie povestea vietii lui Sigmund Freud, asa cum a fost ea imaginata si recreata de celebrul scriitor biograf, Irving Stone, dupa 5 ani de munca de cercetare.

Sigmund Freud se numara printre personalitatile istoriei ce reprezinta pentru mine mai mult decat un mare savant, un om care a schimbat lumea, un temerar de ale carui descoperiri m-am simtit mereu fascinata. Am citit cu o privire curioasa si profana cateva din lucrarile sale, si admiratia mea pentru el a sporit, chiar daca nu am aprofundat subiectul, si sunt lucruri peste care am alunecat superficial. Ce imi amintesc clar din Totem si tabu, Moise si monoteismul este argumentarea perfecta a lui Sigmund Freud. Chiar daca se intampla sa nu fi de acord cu parerile sale, te loveai de o argumentare perfect rotunda, inchisa, greu de strapuns. O argumentare pe care doar un Adler sau un Carl Jung ar putea-o zdruncina.

Volumele Turnul nebunilor si Paria, traducere a biografiei The Passions of the Mind, te introduc insa in viata privata si profesionala a lui Sigmund Freud. Iti arata drumul dificil pe care l- strabatut Freud pentru a fi recunoscut in lumea medicinei si a stiintei. Pornind de la disectii pe creier si continuand cercetari in fiziologie, masaje electrice, cu hipnoza, Freud ajunge sa descopere psihanaliza, o metoda de tratare a bolnavilor prin conversatie, prin plonjare in trecutul propriilor obsesii.

Odata cu conceptualizarea psihanalizei, Sigmund Freud aduce in scena noi concepte: subconstient, constient, Id, Ego, Super-Ego,sexualitatea infantila, socandu-si contemporanii prin teoria sa despre originea sexuala a nevrozelor. Utilizarea unor metode neconventionale la vremea sa, explorarea unei metode aspru combatute precum hipnoza si violarea moralitatii si pudicitatii societatii vieneze prin teoriile sale vor atrage de multe ori oprobiul contemporanilor.

Dincolo de suisurile si coborasurile in cariera, Irving Stone il aduce pe cititor in sanul familiei lui Freud, in mijlocul vietii sale private. Astfel, aflam despre dragostea sa puternica pentru sotia sa Martha, respectul fata de parintii sai Amalia si Jacob, despre cum arata o familie evreiasca unde lipseste religiozitatea, despre pasiunea sa pentru trabuc, despre dragostea sa fata de Viena, din care cu greu se lasa convins sa plece, in fata pericolului nazist.

Nu de putine ori, Irving Stone ne duce in cabinetul lui Freud, decorat cu obiecte antice, alaturi de pacientul intins pe o canapea si de Freud care fumeaza un trabuc in incercarea sa de a patrunde cat mai adanc in tainele fiintei umane. In acest spatiu intim, cititorul intelege mai bine psihanaliza si esenta gandirii lui Freud, Irving Stone  traducandu-ne lucrarile stiintifice intr-un limbaj accesibil.

Turnul Nebunilor si Paria, sunt doua volume pe care le-as recomanda oricui vrea sa afle mai multe despre omul si descoperirile fascinante ale lui Sigmund Freud.

sursa: surfaceresearch-hj.blogspot.com

sursa: surfaceresearch-hj.blogspot.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 213 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: