Povestiri cu Pat Hobby

Scrie un comentariu

Februarie 3, 2013 prin raluca dan

Lupta „cartea versus filmul” ia sfarsit odata cu Povestiri cu Pat Hobby de F. Scott Fitzgerald, si asta pentru ca e o carte ce iti face pofta sa te uiti la filme.

Povestiri cu Pat Hobby este o carticica despre Hollywood, relatia dintre scenaristi si regizorii, culisele scrierii unui film si magia platourile de filmare.

Patt Hobby, protagonistul acestor povesti, este un antierou: un scenarist aflat odata pe val, insa nu datorita propriei creativitati si originalitati, ci datorita unui spirit smecheresc si unui comportament hotesc, se afla astazi pe marginea uitarii si a disperarii. Pat Hobby trage cu disperare de unii si de altii, incercand sa intre din nou in lumea filmelor, fara care nu poate trai.

Patima si disperarea cu care pat Hobby se agata de lumea filmului, ne evoca de fapt lumea de la Hollywood si ne fac sa o indragim, desi lumea hollywoodiana nu este nici pe departe una idilica: iubirile sunt tradate, cecurile neonorate, cele mai bune idei de scenariu furate, producatorii santajeaza regizorii care santajeaza la randul lor scenaristii, e o lume dura, in care trebuie sa fii puternic pentru a reusi.

Vocea lui Pat Hobby, ce razbate din paginile cartii, este o voce nostalgica si plina de sarm, care evoca epoca de aur a cinematografiei Hollywoodiene, inainte ca aceasta sa devina o industrie.

Pe langa aceasta privire nostalgica spre trecutul glorios al filmului mut, eu am descoperit in aceasta carte culisele platourilor de filmare. Ca si cum Fitzgerald mi-ar fi permis sa trag cu ochiul la toata munca de pe platouri, sa inteleg toate trucurile ce apar ca magie si realitate pe micul sau marele ecran si la toata agitatia din studiourile de filmare, unde filmele sunt economie, tabele si bani, si mai putin idei originale si povesti. Veridicitatea relatarilor vine din faptul ca Fitzgerald a scris aceste povesti inspirat  de propria sa experienta ca angajat al Universal Studios.

Si reluand ideea de la inceput, dupa ce am terminat cartea, m-am aruncat cu frenezie asupra cinematografiei hollywoodiene, reflectand la luministi, scenaristi, secretare, producatori si toti ceilalti care au facut posibil ca timp de 2 ore povestea sa se scurga lin in imagini si dialoguri, rapindu-te vietii tale si redandu-te cotidianului, un pic schimbat, cu o viziune noua si o imaginatie mai bogata.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: