Cloud Atlas – cu capul in nori

2

ianuarie 8, 2013 prin raluca dan

Cloud Atlas este cel mai recent film in care joaca Tom Hanks, unul din actorii mei preferati, motiv pentru care nu aveam cum sa ratez filmul. In plus, era vorba de un SF, gen din ce in ce mai indragit de mine in ultima vreme, spre surprinderea mea.

Dar, sa revenim la norii nostri. Cloud Atlas este proiectul nebunesc si fantezist al fratilor Wachowski (regizorii trilogiei Matrix) si Tom Tykwer, inspirat de romanul Cloud Atlas, de David Mitchell.

Atlasul norilor cuprinde 6 povesti diferite: o jurnalista de investigatie cerceteaza o centrala nucleara in anii ’70, un avocat care pleaca pe mare si se imprieteneste cu un sclav negru, un editor de carte ce este aruncat de fratele sau invidios intr-un azil de batrani, un june compozitor homosexual care se sinucide, o clona din Noul Seul care evadeaza si vrea sa salveze omenirea, un pastor al unei turme de capre ce ajuta emisarul unei lumii noi sa ajunga de muntele sacru. Toate aceste povesti sunt unite printr-o pata pe piele, de forma unei cometi.

cloud-atlas-4

Usor, usor patrunzand in aceasta lume concentrica, te lasi invaluit de frumusetea si emotia fiecarei povesti in parte.In acest film perfect rotund te poti bucura de fiecare poveste in parte, neignorand nici o clipa nici atlasul per ansamblu si mai ales fara sa-ti prinzi urechile. Auzind despre film ca ar fi un melanj fabulos de 6 povesti, ma temeam ca acestea vor produce confuzie si o parte din frumusetea filmului se va pierde in concentrarea de a intelege ceva din amalgamul de filosofii si metafore. Nu e deloc asa. Povestile se intrepatrund natural, nu e loc de confuzie, doar de entuziasm.

In plus, povestile sunt narate in moduri diferite: daca povestea avocatului ce descopera ca negrii sunt oameni cu drepturi egale cu ale albilor ne este spusa prin intermediul unui jurnal de bord (potrivit pentru acea perioada) despre tragedia clonei din Noul Seul aflam prin intermediul transcrierii unui interviu.

In ceea ce priveste genul filmului, Cloud Atlas poate fi considerat un film SF, insa e cert ca fiecare poveste din atlas poarta pecetea propriului stil:  comedie (povestea editorului de carte), film politist ( secventa cu reporterita de investigatie, jucata de Halle Berry), thriller SF (secventa cu Noul Seul).

Cine suntem ? Cine am fost? Cine vom fi? Exista viata dupa moarte? Lupta pentru adevar si nevoia de dragoste par a fi constante in destinul uman indiferent de epoca. Vom avea oare nevoie de dragoste si in megalopolisurile viitorului? Fiecare actiune a personajelor pare sa produca o bataie de aripa de fluture ale carei efecte se vor vedea in viitor. Daca dragostea apare in toate epocile, la fel apare si Raul. Binele si Raul raman axele de bataie ale omenirii indiferent de epoci, dar filmul se termina intr-o nota optimista, punand in prim plan speranta intr-o lume mai buna. Putem spera ca vom invata ceva din greselile vietilor anterioare? Ca dragostea va fi cea care va invinge la final ? Toate aceste intrebari si o distributie de exceptie ( Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Jim Broadbent) fac din Cloud Atlas cel mai asteptat film al anului 2012 si o experienta cinematografica unica. Un film pentru toate genurile de visatori!

Trailer Cloud Atlas:

Reclame

2 gânduri despre „Cloud Atlas – cu capul in nori

  1. rominho spune:

    Cine nu a vazut filmul inca mai poate merge la cinema. Merita toti banii!!

  2. my blog spune:

    Keep functioning ,great job!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 213 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: