Impresionistii, sub pana lui Zola

1

decembrie 27, 2012 prin raluca dan

Traditia de lecturi a fiecarei ierni ma obliga sa citesc sau sa recitesc un roman de Emile Zola, unul din scriitorii mei favoriti.Daca pentru unii simbolul literaturii franceze ramane Balzac, pentru mine toata Franta incape in niste pagini de Zola. De la primul roman citit de el, Therese Raquin, ale carui imagini inca le mai patrez in minte, la cel mai recent, Creatie, romanele lui Zola continua sa ma fascineze.

Prin romanul Creatie, Emile Zola, ne atrage in lumea pasionala a lumii artistice impresioniste, facandu-ne cunostinta cu un pictor genial si blestemat, Claude Lantier.

Claude Lantier este un pictor ce vrea sa revolutioneze pictura vremurilor sale, sa scoata pictura din atelier direct in soarele arzator, introducand in tablourile sale lumini si culori vii si intitulandu-si una din lucrari „Plen Air” ( In aer liber). Toate acestea, creioneaza de fapt lupta crancena a pictorului pentru stabilirea unei noi tendinte in pictura, impresionismul.

In portretul lui Claude Lantier, se spune ca Emile Zola ar fi creionat pe nimeni altul decat pe Paul Cezanne, pictor francez post-impresionist, bun prieten cu Zola, despre care se spune ca a facut trecerea de la pictura impresionista la cea cubista.

Titlul original al romanului, publicat de zola in 1886, este „L’Oeuvre” si reprezinta cel de-al 14-lea volum din seria Les Rougon-Macquart. Desi la noi a fost tradus „creatie”, l”oeuvre” i se potriveste mult mai bine cartii drept titlu, termenul frantuzesc desemnand opera artistica dar si munca titanica depusa in efortul creator, oeuvre insemand munca, dar si opera.

Fiind un roman semnat de Emile Zola, acesta nu se poate margini insa la o singura tema: lumea artistica si debuturile impresionismului. Zola abordeaza in acest roman si subiecte ca iubirea sau prietenia.

In centrul romanului se afla pictorul Claude Lantier, inconjurat de prietenii sai artisti, romancierul Sandoz si arhitectul Dubuche, si de sotia acestuia, Christine.

Idila cu Christine incepe in nuante romantice, pentru ca mai apoi sa se dezvolte sub pecetea naturalismului, saracia si mediul social putred sfasiind  inima  indragostitei Christine si distrugand iubirea pura si plina de viata dintre cei doi. Odata cu evolutia si degradarea iubirii dintre Claude si Christine, Zola ne descrie cu finete si evolutia relatiei de prietenie dintre Claude si celorlalti artisti.

Daca Claude devine din ce in ce mai obsedat de pictura, si isi ignora sotia, Christine continua sa-l iubeasca cu patima, in ceea ce priveste relatia de prietenie, aceasta pare sa se dezintegreze uniform, din toate partile. Atat sculptorul, cat si criticul de ziar, pictorul Fagerolles devin din ce in ce mai preocupati de propriile persoane, uitand de idealurile lor revolutionare si prietenia lor sincera, din tinerete. Singurul care mai spera si mai crede in idealul prieteniei vesnice este Sandoz, care incearca mereu sa-i aduca impreuna, insa in cele din urma se declara invins in fata realitatii.

Reclame

Un gând despre „Impresionistii, sub pana lui Zola

  1. […] Pamantul, roman publicat in 1887, face parte din seria Rougon-Macquart, insa e un roman destul de diferit de celelalte. In primul rand spatiul difera: in Pamantul actiunea se deplaseaza din suburbia orasului in comunitatea rurala din Beauce, spre deosebire de majoritatea romanelor lui Zola, care prefera sordidul oraselor si ale carui personaje priveau zonele rurale cu ochiul idilic al orasenilor, cum se intampla in Creatie. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 213 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: