Orasul si muntele

Scrie un comentariu

Noiembrie 20, 2012 prin raluca dan

Orasul si muntele, opera scriitorului portughez Eca de Queiroz, trateaza in paginile sale despre marea iluzie a orasului, facand elogiul vietii aspre, de la munte. Intregul roman se bazeaza pe constructia antagonica oras- natura, cu o vadita preferinta pentru munte, natura si plaiurile frumoase ale Portugaliei.

In primul rand, as vrea sa spun cateceva despre Eca de Queiroz, scriitor portughez nu foarte popular in Romania, insa reprezentant de seama al realismului portughez, altfel zis un fel de Balzac al Portugaliei. Insusi, Zola, ne spune Wikipedia citand o coperta a unei carti de-a lui Queiroz, il considera pe portughez mai talentant si mai important in epoca, decat Flaubert.

Proiectul romanului Orasul si muntele viza o nuvela fantezista, pe care Eca de Queiroz a dezvoltat-o intr-un roman, in cele in urma. Partea fantezista se pastreaza foarte bine in prima parte a romanului, candZe Fernandes se intoarce la Paris, in Oras, si trage la bunul sau prieten Jacinto, care il uimeste cu inventiile civilizatiei. Descrierile aparatelor care ajuta la ruptul coditei capsunilor, amestecatul automat al salatei, incarcarea penitei sau chiar incheiatul pantalonilor, par desprinse dintr-un roman SF, in stilul lui Jules Vernes. Numai ca aici inventiile abunda in inutilitate si in loc sa infrumuseteze si sa usureze viata lui Jacinto, mai rau i-o amarasc, intorcandu-se impotriva lui.

Astfel, telefonul si telegraful, nu ii mai dau niciun ragaz liber, putand fi oricand chemat la telefon de partenerii sai de afaceri si invadandu-i-se astfel viata privata. Cunoasteti sentimentul nu? Odata ce ai apelat la tehnologie, devii dependent de ea, si uiti de frumusetea lucrurilor inocente ale vietii. Numai ca Jacinto, nu a iubit niciodata aceste lucruri. El a fost mereu un impatimit al orasului, urand viata la tara si maiestuzitatea campurilor nesfarsite, pline de buruieni.

Asta pana ce eroul nostru ajunge in plina criza a plictiselii. Ajungand la varful luxului si al tehnologiei vremii sale, Jacinto se lasa prins de pesimism si se comporta ca un mort viu:

„Bravul meu Jacinto.. Cum ai trait?

Raspunse cu multa seninatate:

– Ca un mort.

Treptat, convins de prietenul sau Ze Fernandes, din perspectiva caruia este scris romanul, si profitand de circumstantele ce ii cereau sa se duca sa ingroape osemintele stramosilor sai in tara natala, Jacinto decide sa faca o calatorie in tara natala.

Daca in ceea ce priveste Parisul, Eca de Queiroz a fost zgarcit cu laudele si cu descrierile de peisaje si strazi, altfel decat scotand in evidenta noroiul si luxul inutil, odata ajuns pe meleagurile Portugaliei, curg descrierile de codri frumosi, ape unduioase si cristaline, rasarituri emotionante si apusuri romantice:

„Simteam cum toata aceasta adorabila pace a cerului, intr-adevar celesta, si linistea campiilor unde fiecare frunzulita incremenise intr-o tacere contemplativa, in lumina care palea pe nesimtite, poposind deasupra lucrurilor cu o ultima mangaiere neteda si usoara, patrundea atat de adanc in sufletul lui Jacinto incat l-am auzit suspinand, cuprins de o adanca usurare.”

Odata cu cititorii, si Jacino se lasa fermecat de Portugalia, si surpriza surprizelor, se transforma dintr-un impatimit al Orasului in mare iubitor de natura, in fermier de munte. Aici eroul invata sensul vietii si devine multumit cu sine, gasindu-si echilibrul si bucuria de a trai.

Desi e invaluita usor intr-un stil romantic, usor prafuit, scriitura lui Eca de Queiroz nu plictiseste si isi mentine scriitorul alert, atent pana la ultima pagina.

O carte de citit pentru dupa-amiezele triste din Oras in care sa visati in voie la podgoriile intinse ale Portugaliei si la aerul proaspat de munte!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: