Versetele satanice

1

Octombrie 4, 2012 prin raluca dan

Interzisa in tarile arabe si India, Versetele satanice a starnit controverse puternice la publicarea sa, oferindu-se recompense importante pentru cei care l-ar fi ucis pe autorul lor, Salman Rushdie.

Considerata o blasfemie la adresa islamului, romanul lui Salman Rushdie se inspira din viata profetului Mahomed, insa personajele se construiesc independent de Coran, urmand firul imaginatiei scriitorului.

Romanul e invaluit in atmosfera realismului magic, intamplari banale imbinandu-se natural cu elemente fantastice, visele inlocuind realitatea si invers.

Cartea e dominata de figura a doua personaje : Gibreel Farishta, vedeta de Bollywood, si Saladin Chamcha, de origine indiana, care se stabileste la Londra si dubleaza voci din diverse seriale si reclame. Amandoi supravietuiesc miraculos in urma prabusirii dintr-un avion deturnat deasupra Marii Manecii. Dupa cadere, eroii sufera transformati opuse : Gibreel se crede arhanghelul Gabriel, cel care i-a dictat Coranul lui Mahomed, in timp ce Saladin se transforma in sheitan, in demon.

Astfel, Gibreel o regaseste pe iubita sa, Allie Cone, insa relatia lor e bizara, Gibreel fiind chinuit de visurile cu arhanghelul Gabriel, care ii dau impresia ca aceea e adevarata lui viata si doar se viseaza la Londra, dar si de conversatiile cu Reckha Merchant, fosta sa amanta, care se aruncase in gol pentru el, si care acum il bantuie neincetat.

In acelasi timp, Saladin victima a transformarii sale in demon, e hartuit de politie, traieste o experienta ciudata intr-un spital de persoane semi-metamorfozate in animale si se chinuie sa se accepte in noua sa forma.

Pana la final, Gibreel, cel cu aura de inger, isi ucide iubita si se sinucide, in timp ce Saladin este cel care-si gaseste echilibrul si se intoarce in India, la tatal sau si la patria sa.

Povestea lui Saladin si a lui Gibreel se intrepatrunde cu secvente din viata locuitorilor orasului Jahilia (Mecca) ce reconstituie viata profetului Mahomed si cu povestea Ayeshei, din orasul invadat de fluturi, care indeamna tot satul sa mearga pe jos in pelerinaj la Mecca, sustinand ca apele Marii  Arabiei se vor da la o parte din calea lor.

Romanul este destul de greu de citit pe alocuri, avand o structura narativa complicata, cu mai multe planuri de actiune, toate realizate in detaliu, cu decoruri incarcate. Uneori ai impresia ca zeci de povesti si poezii se contopesc in carte si nu stii asupra careia sa te opresti.

Cum deschizi Versetele Satanice te cufunzi intr-o alta lume, construita in detaliu, unde mii de povesti se intind in fata ta, si desi le citesti linear, parca ai fi intr-un labirint pictat cu mii de scene, decorat cu miniaturi arabesti colorate si pline de detalii.

Cartea am cumparat-o de pe Elefant.ro de aici.

Anunțuri

Un gând despre „Versetele satanice

  1. […] din Florenta este cea mai frumoasa carte a lui Salman Rushdie. Mai frumoasa ca Versetele satanice, mai poetica decat Copiii miezului noptii, mai colorata decat Harun si marea de povesti si mai […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: