Undeva la Palilula

Scrie un comentariu

Septembrie 22, 2012 prin raluca dan

Doctorul Serafim, proaspat iesit de pe bancile facultatii, este trimis sa-si exercite meseria la Palilula, un tinut aflat in afara realitatii, cu tot felul de personaje bizare si excentrice, care traiesc intr-o lume a lor, plina de orgii si betii.

Desi la sosirea sa aici, Serafim este surprins in mod neplacut de noul univers in care a patruns, pe parcurs Serafim se obisnuieste cu maternintatea unde nu se nasc copii, cu doctorii care recomanda alcoolul drept cel mai eficient medicament si manierele excentrice ale locuitorilor Palilulei.

Urmand o logica suprarealista, filmul abunda in tablouri onirice, precum scena impreunarii cuplurilor la inceputul primaverii pentru ca anul sa fie fecund, scena concertului organizat pe raul care curge prin Palilula, cu apele de culoarea Styxului, precum si insasi existenta unor personaje precum gemenele sau capra.

Pe tot parcursul filmului, pe care l-am vizionat stand pe jos in fata ecranului in Noul Cinematograf al Regizorului Roman cu ocazia evenimentului Noaptea Alba a Filmului Romanesc, mi-am tot amintit de Marquez, observand ca Silviu Purcarete a creat un univers fantastic asemenator lumilor din romanele lui Marquez. Ulterior, am descoperit ca Purcarete a vorbit el insusi despre Palilula ca fiind un Macondo oltenesc, ceea ce confirma excentricul fantastic din film.

Pe langa nuantele “marqueziste” si cele suprarealiste, mi s-a parut ca descopar in film interpretari religioase. Astfel, strainul, personajul care patrunde in universul inchis al Palilulei se numeste Serafim ne duce cu gandul la un simbol al binelui in timp ce prezenta caprei, un personaj misterios, ponegrit de o societate care de altfel nu are principii morale si simbolistica tapului pare sa faca referire la prezenta raului, a ispitei demonice. Ma asteptam ca povestea sa alunece pe aceasta filiera si sa existe un mister de descoperit in aventurile si  sarcina caprei, insa filmul a exploatat ulterior alte cai. De altfel, singurul care supravietuieste Palilulei, este copilul caprei, devenit doctor si traind intr-o lume reala, fara sa stie de Palilula, pe care o ascunde latenta in sine.

Per ansamblu filmul a fost ca o nuvela inedita in care tablouri peste tablouri se suprapun, inabusind si tesand povesti si izvoare narative, niciunul dus pana la capat, cu secvente comice si scene lucrate in detaliu. De asemenea, pelicula a fost colorata inr-un mod aparte ce accentueaza starea onirica si ajuta spectatorul sa patrunda in lumea  filmului.

Unul din rolurile care mi-au placut foarte mult a fost cel realizat de Razvan Vasilescu, care l-a interpretat pe doctorul legist dar si jocul lui Aron Dimeny, aka doctorul Serafim.

In loc de concluzie, incercati sa vedeti filmul, merita sa va lasati impresionati!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: