Dragostea ultimului magnat

Scrie un comentariu

Septembrie 4, 2012 prin raluca dan

Dragostea ultimului magnat este ultimul roman scris de F. Scott Fitzgerald, unul din cei mai mari scriitori ai secolului XX si cea mai puternica voce a Americii literare, daca ar fi dupa mine.

Romanul este unul neterminat, publicat postum, insa daca nu ai afla asta inainte de a citi cartea, nu ai crede ca ai de-a face cu texte nefinisate.

Dragostea ultimului magnat este o carte despre cinematografie, despre lumea de la Hollywood, in care ne introduce subtil prin vocea Ceciliei Brady, intrerupta pe alocuri de un alt narator, care ne face cunostinta cu un producator de succes in lumea dura si atragatoarre a Hollywood-ului, Monroe Stahr.

Cum povestea incepe cu Cecelia, fiica unui mare producator de la Hollywood care ne marturiseste ca doar o mana de barbati cunosc cu adevarat aceasta industrie, nu ne asteptam ( sau cel putin eu nu m-am asteptat) ca personajul principal al romanului sa fie un tip « poreclit » Smith, pe numele lui adevarat Monroe Stahr, care apare ca un personaj secundar, un alt pasager in avion.

Monroe Stahr, eroul cartii Dragostea ultimului magnat, este inspirat din biografia lui Irving Grant Thalberg, care intocmai ca Stahr in roman, este considerat un copil-minune al cinematografiei de la Hollywood.

Personajul lui Stahr este construit insa cu talentul special al lui Fitzgerald, care reuseste sa dea viata unui barbat irezistibil, care conduce cu fermitate si caracter procesul de transformare al unei industrii in magia unui film.

Autorul il priveste cu admiratie pe acest barbat, Stahr, adorat de naratoarea Cecelia, care este definit de munca sa continua si profesionista, in viata caruia printr-o bresa apare dragostea. Desi dupa moartea sotiei sale Minna, Stahr a ramas singur si nu s-a mai intalnit cu femei, absorbit cum era de munca sa, magnatul se indragosteste de Kathleen, datorita asemenarii fizice dintre aceasta si sotia sa moarta. Si asta sub ochii Ceceliei, care il iubeste si isi doreste sa se casatoreasca cu el. Totusi, nu va lasati inselati. Dragostea ultimului magnat este cinematografia.

Romanul lui Fitzgerald nu este definit de o anumita actiune sau un anumit proces, iar dupa parerea mea intalnirea si indragostirea sa de Kathleen nu transforma cartea intr-un roman de dragoste. Romanul lui Fitzgerald nu e creat dupa logica introducere, cuprins (actiune), sfarsit si concluzii, ci te introduce intr-o lume, iti face cunostinta cu oameni reali, palpabili, cu vieti reale, care nu sunt organizate dupa logici dramaturgice, te invaluie cu atmsofera magica tesuta de cuvintele lui. Iar la final, iti de dor de personaje, de acele locuri, de acele vremuri.. Ramai cu nostalgia Hollywoodului de inceput de secol XX si dorinta de a reciti romanul iar si iar.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Plimbare pe elefanti

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 212 urmăritori

dada history

Buletin DaDa

Buletin despre filme, carti si vise

Bulletin DaDa

Buletin dadaist despre India, filme, carti si publicitate

Idei Teatrale

Un blog WOW

De peste mări și țări

"Așterne-te drumului, ca și iarba câmpului în bătaia vântului."(Alecsandri)

A. R. DELEANU

A. R. Deleanu e un artist al stărilor depresive. un poet al elegiilor apocaliptice. (România literară)

Nimic, Niciodata

Just another WordPress.com weblog

colectia de briose

Briose dulci, briose sarate, de la lume adunate!

Ioan Stoenică - pe potecile vieții

Fotografii si jurnale cu munti si/de sentimente. Povesti de trezit adultii.

Pauza de cafea Blog

despre viata, asa cum e ea

Festina Lente

agale, cu motocicleta prin împrejurimi

%d blogeri au apreciat asta: